Tiramisu torta

Hogy milyen torta legyen a gyerekek szülinapján, azt jó előre megbeszéljük, azaz ők rendelik. Gergő Fekete-erdő tortát kért, s mivel népes társaságnak néztünk elébe, egy torta amúgy sem lett volna elég, ezért Leányzó névnapja tiszteletére is készült egy, legalábbis ráfogtuk. Ez lett a tiramisu torta.
Egy ideje már tervezgetem, hogy rendes piskótával készítek tiramisut, ez valósult most meg torta formájában. Semmi különös, kerek formában sült piskóta lapokra vágva, kávés-rumos lével meglocsolva, a szokásos mascarponés krémmel összerakva. Nagyon finom lett!

Hozzávalók:

  • 7 tojásból, 28 cm-es kerek tortaformában sütött piskóta
  • 1 dl főtt kávé
  • fél fiola rumaroma
  • 50 dkg mascarpone
  • 3 egész tojás
  • 10 dkg cukor + 1 evőkanállal
  • 4 dl tejszín
  • 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A megsült, kihűlt piskótát vízszintesen 3 lapra vágtam. 
Az egész tojásokat a cukorral gőz fölött addig kevertem, amíg habosan sűrű lett. Ez 15-20 perc is lehet, de erősebben fővő víz fölött hamarabb besűrűsödik a tojás. Hagyom hűlni, közben tovább sűrűsödik.
A tejszínt 1 evőkanál cukorral felvertem.
A kihűlt tojáskrémet elkeverem a kanalanként hozzáadott mascarponéval. A tejszín valamivel több, mint felét is belekevertem, a többit meghagytam a díszítéshez.
A legalsó tortalapot megöntöztem a kávé és rumkeverék harmadával, rákentem a krém harmadát. Középső lap következik, rá kávé, krém, majd befedtem a legfelső lappal. Ezt is meglocsoltam, s rákentem a maradék krémet, kissé hagyva lefolyni az oldalán. A tetejét beszitáltam kakaóval.
A maradék tejszínhabbal díszítettem. Úgy gondoltam, néhány csók elég rá, nem láttam értelmét túlcicomázni. A maradék tejszínhabot az eredményre (vagy maradékra?) váró Férjem szívesen eltüntette:-)


Ez a torta éjfél előtt, a másik éjfél után készült. Már energiám, kedvem, ötletem sem volt a továbbiakhoz, ez is közrejátszott szerény kinézetéhez. De sikerén mit sem változtatott, szinte mindenki ebből kért. 
A cukorral nem bántam bőkezűen, de nem is hiányzott belőle. Nem volt túl édes, de így volt jó. Vagy éppen ezért.

18 megjegyzés:

  1. Sok boldogságot az ünnepelteknek! A torta istenien néz ki, én szívesen körbekanalaznám a megindult krémet!!! Imádom a tiramisut is, már azon gondolkozom mit nem imádok... ? Talán olyan nincs is? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönjük szépen:-)
      Én sem vagyok válogatós, ha édességről van szó, de a tiramisu élenjáró!

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki!:) Boldog szülinapot az ünnepeltnek!

    VálaszTörlés
  3. Látszik rajta, hogy isteni finom lehetett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, köszönöm! Finom volt, bár kinézetre annyira nem szép. De hát ennyi telik tőlem.

      Törlés
  4. Isten éltesse sokáig a srácokat! Nagyon finomságos a torta, jól esne most belőle egy nagy szelet...:)

    VálaszTörlés
  5. Én is ebből kérnék!:) Bár a fekete erdőt is szeretem, de a tiramisu... Nekem tetszik nagyon, ahogy kinéz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszike:-) Magasan vezet a tiramisu, nemcsak itthon, blogberkekben is:-)

      Törlés
  6. Imádom a tiramisut, nagyon jól néz ki a tortád!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett, azt hiszem, tudnám szeretni...:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki, olyan kívánatos, jól is esne most egy szeletke! :) Nem is rossz ötlet piskótalapból készíteni, lehet, hogy így még jobb is?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm! Szerintem nem jobb piskótalapból, csak más. Persze így is nagyon finom, de babapiskótával mégis más. Az az igazi.

      Törlés
  9. Nagy kedvencünk:) Nálunk éppen ma volt, de kicsit új ízzel.Nekem itt mindig piskótából kell készítenem, mert ritkán látni babapiskótát, az is iszonyú drága. Szerintem se jó túl édesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, nálunk is az! Akár minden héten készülhetne:-) Házilag is készíthető babapiskóta, bár még nem próbáltam. De tervezem. Mint annyi minden mást:-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...