2013. október 28., hétfő

Mákos zserbó

Még soha nem sütöttem zserbót. Mákosat főleg nem. Mert Férjem állítása szerint nem szereti az eredeti, diós zserbót, a mák meg nem a legnépszerűbb sütibe való kosztosaim körében. De a legújabban beszerzett receptes könyv borítójáról ez a süti köszönt vissza. Igencsak biztatóan. Neki is láttam. De nem elszúrtam? :-) Ott volt előttem a fotó a három lapból álló, vastag töltelékkel büszkélkedő szeletekről, az én fejecskémben mégis négy lap motoszkált. Hát ennek megfelelően számoltam, emeltem kicsit a tészta hozzávalóit, hogy a nagy tepsit kitöltse már az a süti. Hogy én mit lekínlódtam azokkal a lapokkal! Ez nem újság nálam, ha lapokat kell nyújtani, de ez most különösen szemtelen volt. Kinyújtottam a tepsi méretére, de amint rátettem a lekvárral, mákkal gazdagított előző lapra, nem átallott összeugrani. Így minden következő lap kisebb lett. Nem tudtam mit tenni vele, így sült meg. A szélét körben levágtam, a közepét pedig kimondottan szerették! Ez volt a kárpótlás a bosszankodásért:-)

Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 60 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl házi tej + szükség szerint
A töltelékhez:
  • 1 üveg baracklekvár
  • 30 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
A tetejére:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2-3 dkg vaj
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztben elmorzsoltam a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Kemény lett. Ha még kevés tejjel lágyítanom kellett volna, nem ugrott volna össze. Na majd legközelebb:-)
A tészta egy órányit pihent.
Közben a darált mákot elvegyítettem a cukorral, reszelt citromhéjjal. 
Négy észre osztottam, egyenként kinyújtottam őket. Az elsőt tepsibe tettem, lekentem lekvárral, beszórtam a mák harmadával. Ráhelyeztem a következő lapot, lekvár, mák következett, majd még egyszer megismételtem, s befedtem az utolsó lappal. 
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött a vajjal felolvasztott csokoládéval. 
(Recept forrása: Házias konyha. Édes és sós házi sütemények.)
A 3 laphoz 50 dkg liszt és 15 dkg margarin szükséges, a többi hozzávalóból ugyanannyi. Mivel a töltelék is 3 fele osztódott, vékonyabb lett a kelleténél. De így is elfogyott, s a sikerét látva merek diós zserbót is sütni, remélve, hogy nem fog csődöt mondani. De szigorúan 3 lapból:-)


6 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik! Finom lehet mákosan, eddig csak dióval készítettem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hajni! Nekem kevésbé tetszik, de ennek ellenére finom volt. Még Férjem szerint is:-)

      Törlés
  2. Úgy látom Gerdi a zserbóval mind a ketten megszenvedtünk:) Jó ez a mákos változat is, annak ellenére, hogy ez is zsugorodott, mint az enyém :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) De azért nem ment el a kedvem tőle, a dióssal is mindenképpen tesztelni akarom Férjecském ízlését:-)

      Törlés
  3. Kacérkodom én is vele egy ideje, de még nem készítettem el. Az én családom imádja a mákot, diót, úgyhogy nálunk nagy kedvenc a zserbó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, remélem, én is elmondhatom majd, ha készítek diósat is:-) A dió ugyanis közönség-kedvenc.

      Törlés