Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojássárga
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1-2 evőkanál tejföl
Krém:
- 4 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
- 18 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- baracklekvár
- 10 dkg csoki bevonni
Így készült:
A lapokhoz előbb a lisztet elmorzsoltam a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Tejfölből annyit tettem, hogy összeálljon a tészta.
4 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam. Sorra kisütöttem őket a tepsi hátán. Hamar sül és óvatosan kell bánni vele, mert törékeny.
A krémhez előbb pépet főztem a lisztből és tejből. Kevergetve hagytam kihűlni. A vajat elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzákanalaztam a kihűlt pépet. Végül egy citrom lereszelt héját kevertem hozzá.
Két-két lapot baracklekvárral összeragasztottam, majd a kettőt egybe a citromos krémmel.
Tetejét gőz fölött olvasztott csokival vontam be.
Másnapra jól átpuhulnak a lapok és könnyen szeletelhető.
A lapok most különösen törékenyek voltak, egyet sikerült is eltörnöm. De egy lekvárral megkent ép lapra rárakosgattam.
A krémbe citromlé is kéne, de attól féltem, össze fog kapódni tőle. Valamikor így jártam, azóta nem próbálkoztam. Pedig sok receptben olvasom, hogy csak simán hozzá kell keverni a citromlét a vajkrémhez. Egyszer, mikor nem ünnepre készül a süti, teszek majd egy próbát...
Ismét húsvétra készült (2018.), s még mindig nagyon finom! Szeretem!😋 Most nem került rá csoki, mert volt másik kettő, aminek volt a tetején. Nem is hiányoltuk róla. Szerintem régen Anyukám sem vonta be...
Nekem is az a tervem, hogy elkészítsem a füzetekben levő recepteket de van még egy rakás kivágott receptem is, nem tudom mikor érek a végére :)
VálaszTörlésSzép a sütid, biztos finom is :)
Köszönöm, Martinelli!
TörlésAzt hiszem, sokan vagyunk ezzel így! :-) Férjem mondta nem egyszer, hogy ha addig élek, amíg az összes receptet elkészítem az újságjaimból, könyveimből, füzeteimből, akkor jó lesz. Szerintem is! :-)
Nekem is rengeteg süti vár elkészítésre. Nagyon tetszik ez a mimóza szelet. Ezzel a sütivel is növelem a kipróbálásra váró sütik sorát. :)
VálaszTörlésVanilin, köszönöm! Hát igen, mi kis mohók receptgyűjtés terén! :-) Nálam is végtelen a sor. Eltervezem, mit is sütök legközelebb, aztán meglátok valami mást, ami előnyt élvez, aztán jönnek az idénygyümölcsök sorra, azokból is süti lesz, és még mindig ott vár megsütésre az a diós habos. És eltelt fél év...
TörlésEz is amolyan "retro" süti, nagyon szeretjük az ilyeneket. Szép lett a sütid, és nagyon finom lehetett! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Marisz!
TörlésÉn is nagy rajongója vagyok a régi recepteknek, egyre inkább. Szeretem sütni is őket, meg enni is! :-)
Csudafinomnak, puhának látszik!
VálaszTörlésVicuska, valóban az! Enyhén savanykás, s omlósan puha, krémes. Szeretem! :-)
TörlésEz is nagyon finomnak tűnik, lehet hogy ezt is megcsinálom majd :-)
VálaszTörlésMegsütöttem a sajtos stangli, nagy sikere lett! Nézd majd meg :-)
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/05/sajtos-stangli-gerditol.html
Katalin, köszönöm!
TörlésDe örülök, hogy megsütötted a sóst! Persze, hogy megnézem!
Húh, de finom lehet ez a süti! :)
VálaszTörlésAz bizony, Csigabige! :-)
Törlés