2015. május 1., péntek

Mimóza szelet

Van egy legrégebbi receptes füzetem, ami többnyire Anyukám receptjeit tartalmazza. Jó néhányat még soha nem sütöttem meg közülük, néhányat meg valamikor régen. Ezeket szeretném mind sorra keríteni, szép rendre. A mimózát már jó ideje tervezem sütni, mert mindig is szerettem, de valahogy mindig elodázódott. De húsvétra végre megsütöttem. Olyan finom, mint régen! :-)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál tejföl

Krém:
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 1 citrom lereszelt héja

  •  baracklekvár
  • 10 dkg csoki bevonni
Így készült:
A lapokhoz előbb a lisztet elmorzsoltam a zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Tejfölből annyit tettem, hogy összeálljon a tészta.
4 részre osztottam, mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam. Sorra kisütöttem őket a tepsi hátán. Hamar sül és óvatosan kell bánni vele, mert törékeny.
A krémhez előbb pépet főztem a lisztből és tejből. Kevergetve hagytam kihűlni. A vajat elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzákanalaztam a kihűlt pépet. Végül egy citrom lereszelt héját kevertem hozzá.
Két-két lapot baracklekvárral összeragasztottam, majd a kettőt egybe a citromos krémmel.
Tetejét gőz fölött olvasztott csokival vontam be.
Másnapra jól átpuhulnak a lapok és könnyen szeletelhető.


A lapok most különösen törékenyek voltak, egyet sikerült is eltörnöm. De egy lekvárral megkent ép lapra rárakosgattam.
A krémbe citromlé is kéne, de attól féltem, össze fog kapódni tőle. Valamikor így jártam, azóta nem próbálkoztam. Pedig sok receptben olvasom, hogy csak simán hozzá kell keverni a citromlét a vajkrémhez. Egyszer, mikor nem ünnepre készül a süti, teszek majd egy próbát...


13 megjegyzés:

  1. Nekem is az a tervem, hogy elkészítsem a füzetekben levő recepteket de van még egy rakás kivágott receptem is, nem tudom mikor érek a végére :)
    Szép a sütid, biztos finom is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Martinelli!
      Azt hiszem, sokan vagyunk ezzel így! :-) Férjem mondta nem egyszer, hogy ha addig élek, amíg az összes receptet elkészítem az újságjaimból, könyveimből, füzeteimből, akkor jó lesz. Szerintem is! :-)

      Törlés
  2. Nekem is rengeteg süti vár elkészítésre. Nagyon tetszik ez a mimóza szelet. Ezzel a sütivel is növelem a kipróbálásra váró sütik sorát. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanilin, köszönöm! Hát igen, mi kis mohók receptgyűjtés terén! :-) Nálam is végtelen a sor. Eltervezem, mit is sütök legközelebb, aztán meglátok valami mást, ami előnyt élvez, aztán jönnek az idénygyümölcsök sorra, azokból is süti lesz, és még mindig ott vár megsütésre az a diós habos. És eltelt fél év...

      Törlés
  3. Ez is amolyan "retro" süti, nagyon szeretjük az ilyeneket. Szép lett a sütid, és nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Marisz!
      Én is nagy rajongója vagyok a régi recepteknek, egyre inkább. Szeretem sütni is őket, meg enni is! :-)

      Törlés
  4. Csudafinomnak, puhának látszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, valóban az! Enyhén savanykás, s omlósan puha, krémes. Szeretem! :-)

      Törlés
  5. Ez is nagyon finomnak tűnik, lehet hogy ezt is megcsinálom majd :-)
    Megsütöttem a sajtos stangli, nagy sikere lett! Nézd majd meg :-)
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/05/sajtos-stangli-gerditol.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm!
      De örülök, hogy megsütötted a sóst! Persze, hogy megnézem!

      Törlés
  6. Húh, de finom lehet ez a süti! :)

    VálaszTörlés