2015. május 31., vasárnap

Csokikrémes bukták

Tegnap főztem egy nagy fazék bablevest, mellé terveztem a sütit. De elszámoltam magam az idővel, Férjem ebédelni szeretett volna már, a bukta még javában kelt. A leves kész volt már, ezért gyorsan befőztem egy tésztát, túróval és sajttal megtette másodiknak, a sütemény pedig maradt uzsonnára. Ez csak tegnap volt, de én folyamatosan elszámolom magam idő terén... No de sebaj. Holnap már június, s hamarosan itt a szünet. Akkor majd talán több időm lesz blogozni. Vagy nem, mert annyi mindent halogatok erre a röpke két és fél hónapra... De az is lehet, túl sokat sütök, ezért nincs időm semmire. :-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 4-4,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 evőkanál cukor+ 1 evőkanállal a tejhez
  • 1 teáskanál só
  • 3 tojássárga + 1 egész tojás
A töltelékhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 tojás
  • 10 dkg étcsokoládé
  • + vaníliás porcukor beszórni
Így készült:
Előbb megfőztem a pudingot: a pudingport, kakaót, tojást simára kevertem kevés tejjel, majd a többi tej és cukor hozzáadásával állandóan kavargatva sűrűre főztem. Még azon forrón hozzákevertem a csokit, Félretettem, hogy kihűljön.
2 dl langyos tejben elkevertem 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni. 
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, az élesztős tejet, s gyúrni kezdtem. Közben még annyi meleg tejet adtam hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Nekem még valamivel több, mint 2 dl kellett hozzá. 
A megdagasztott tésztát pici liszttel megszórtam, s letakarva hagytam megkelni.
Enyhén lisztezett deszkára borítottam a megkelt tésztát, kinyújtottam. Négyzetekre vágtam. Mindegyik közepére kiskanálnyi tölteléket tettem. Egymásra hajtottam a tésztasarkokat, összenyomkodtam, s gombócot formáltam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam őket, nem egészen egymás mellé. Hagytam még kelni úgy 20 percig, majd betettem a hideg sütőbe, s bekapcsoltam 180 fokra. Míg sült az első tepsivel, elkészült a második adag is. Ennek volt ideje kelni, míg az első szép pirosra sült.
Még melegen megszórtam őket vaníliás porcukorral.



Jól fogott uzsonnára is, a bodzaüdítő mellé. Vendégeink is voltak, így volt keletje a buktának. A csokikrém meglepetésként hatott, mert szinte mindenki lekvárra számított. De panasz nem érkezett egy szál sem! :-)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a bukták. Kíváncsi voltam, hogyan csinálod a csokikrémet. Finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Piroska! Többször készítettem már így csokikrémet, finom és sütésálló.

      Törlés
  2. ÁÁÁÁÁ, ez nagyon jó, csokis bukta! Küldesz nekem reggelire?? :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      ÁÁÁÁÁ, Zsuzsa, sajnos már rég elfogyott, pedig szívesen küldtem volna! :-)

      Törlés
  3. Ilyet én is szoktam sütni... nagyon-nagyon finom!! :P
    Milyen csinos kis buktákat formáztál...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gabi! A megerősítést is a finomságát illetően! :-)

      Törlés
  4. Nagyon szép duci bukták lettek, nekem jöhetnének most belőle vacsorára :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Legközelebb gondolok rád is! :-)

      Törlés