Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 nagy tojás
- csipet só
- 6 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 6 evőkanál darált dió
A töltelékhez:
- lekvár (kétféle, szilva és sárgabarack)
- 5 dl tej
- 5 evőkanál gríz
- 20 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliás cukor
Így készült:
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket előbb a csipet sóval felvertem, majd az összes cukorral kemény habot vertem belőle. Azért tettem egy ráadás kanál cukort, mert szép nagy házi tojásokból készült. A habhoz hozzáadtam a sárgákat, még kicsit együtt vertem, majd kanalanként belekevertem a lisztet, végül a diót.
Kikent tortaformába simítottam a masszát, 180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A kihűlt piskótalapot 4 lapra vágtam. Mivel szép magas lett, egész jól sikerült.
A tejből és grízből a vaníliás cukorral tejbegrízt főztem. Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a tejbegrízt.
A piskóta alsó két lapját szilvalekvárral töltöttem, a felső kettőt baracklekvárral. Középre került a grízkrém nagyobbik része.
A külsejét bevontam a maradék krémmel. Darált dióval és kandiscukorral díszítettem, de ez már kedv, ízlés, lehetőség dolga.
A lekvár jó ötletnek bizonyult. Általa kissé savanykás lett az amúgy édessé váló torta, sőt, száraz sem volt.
Így nem csak tortának, szeletes sütinek is elkészíthető, a siker nem maradhat el.
Ezt nagyon szeretném, pont az én ízlésemnek való! :)
VálaszTörlésMartinelli, nem marad más hátra, el kell készítened, mert már híre-pora sincs, hogy küldjek Neked! :-)
TörlésNagyon finom lehetett ez a torta! Szeretem nagyon a grízes krémeket.
VálaszTörlésÉva, köszönöm! Finom volt, de ha grízkrémes, csakis az lehet! :-)
TörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin!
TörlésSajnos, mindent nem süthetek meg, ami tetszik.....:(
VálaszTörlésSajnos, én sem, Marisz! :-) De vagyunk így ezzel még néhányan, biztos vagyok benne.
TörlésSajnos, mindent nem süthetek meg, ami tetszik.....:(
VálaszTörlésBoldog névnapot a Férjednek! Szép tortát kapott :-)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm, ezt is, azt is! :-)
Törlés