2015. június 16., kedd

Diós-gesztenyés kekszszelet

Hétvégi sütink. Szombaton még nagyon elszánt voltam, ki is néztem, mit fogok sütni vasárnap. Mert a nagy melegek idején nem kapcsoltam ám be a sütőt. No de vasárnap, amint odatettem az ebédet főni, elszállt minden lelkesedés. Átírtam a forgatókönyvet, s gyorsan kitaláltam valami sütés nélkülit, abból, amit találtam otthon. A tegnapi vihar hozott egy kis felfrissülést, talán a napokban rá tudom szánni magam, hogy bekapcsoljam a sütőt.

Hozzávalók:

  • 2.5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg darált keksz
  • 2 evőkanál kakaó
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 10 dkg darabolt dió
A habhoz:
  • 4 dl tejszín
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 csomag zselatin fix
Így készült:
A diót kis lángon, kevergetve megpergeltem.
A tejet, cukrot, margarint addig melegítettem kis lángon, míg a margarin elolvadt. Közben kevergettem, hogy a cukor is feloldódjon. Levettem a tűzhelyről, hozzáadtam a kekszet, kakaót, gesztenyét, pergelt diót. Alaposan összekeverem, s belenyomkodtam egy tepsibe.
Hagytam kihűlni.
Mikor kihűlt, felvertem a tejszínt a cukorral, majd hozzáadtam a kakaót és zselatint.
A kekszes alapra kentem.
Hűtőbe tettem, s rövid idő múlva már szeleteltem is.

Finom lett, főleg a ropogós diódarabok benne. Meg a hab a tetején! :-)
Még soha nem használtam zselatin fixet, ezt is a Nővéremtől kaptam, s ha már volt, hasznosítottam. Egész jól szolgált, de azért nem fogok rákapni. 

9 megjegyzés:

  1. Nekem mostanában egyre jobb barátom az a bizonyos fix, sokszor hasznos és nagyon egyszerű. A süti szuperjól néz ki. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! Valóban egyszerűbb a fix használata, mint a sima, feloldós zselatinnak... De azt is ritkán használom.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a sütid! Meleg napokban jól jön egy ilyen recept. Bár most olyan hideg van, hogy még a sütőt is érdemes lenne bekapcsolni :-)
    Remélem kapsz majd szalicilt. Gondoltam itt is megírom, hogy gyógyszertárban próbálkozz :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! De bekapcsoltam ám a sütőt tegnap délután! :-) Melegedtem, meg sütöttem.
      Köszönöm a választ a szalicillal kapcsolatban. Már kerestem gyógyszertárban, de nem adtak. Lehet épp ott nem volt?

      Törlés
  3. Ez nagyon ötletes. Eddig kekszból csak kekszszalámit és rakott kekszet készítettem. Ez tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Martinelli! Pedig sokféle finomság készíthető a kekszből. A kekszszalámi a legközismertebb és legfinomabb, az biztos.

      Törlés
  4. Nyár idején mindig jól jön egy ilyen finom sütés-nélküli édesség, tetszik. :)
    (A hab hozzávalóinál a tejszín helyett véletlenül tejet írtál. :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A kiigazítást is, már javítottam is! :-)

      Törlés