Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2,5 teáskanál só
- 30 dkg zsír
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 tojás
- 3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 20 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál tejföl
- 5 dkg puha vaj
A tetejére:
- 1 tojás
- fél teáskanál só
- lenmag
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam benne a zsírt. Hozzáadtam a tojásokat, a felfutott élesztős tejet. Gyúrni kezdtem, s közben annyi tejfölt tettem hozzá, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. Nekem 3 púpos evőkanállal elég volt.
A megdagasztott tésztát letakartam, 40-45 percig pihentettem.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot lereszeltem, elkevertem a vajjal és tejföllel.
A tésztát deszkára borítottam, 6 részre osztottam. Sorra mindegyiket vékony koronggá nyújtottam. 8 szeletre vágtam. Mindegyikre tettem a töltelékből, majd feltekertem, kiflivé hajlítottam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
A tojást a sóval felvertem, lekentem a kifliket, megszórtam lenmaggal.
180 fokos sütőben kisütöttem őket.
Elég nagyocska kiflik lettek, ha kisebbet szeretnék, több gombócot készítek a tésztából.
A tetejére meg persze ízlés szerint bármilyen mag kerülhet, vagy éppen reszelt sajt. Én köménymagot terveztem, de Fiacskám lefújta, mondván, sokan nem szeretik a köménymagot. Én annál inkább. Ehhez meg illett is volna.
Finom, gyorsan fogyó, foszlós kiflik lettek. Már írmagja sincs... süthetek újra! :-)
De szépek lettek! Megy is könyvjelzőbe a recept! :)
VálaszTörlésIlyen útravalóval még a világvégére is elmennék. :D Nagyon szépek lettek, és látszik rajtuk, hogy milyen finomak! :)
VálaszTörlésDe szép kiflik! Tökéletesek! ...és ezzel a töltelékkel valami mennyei lehet! :P
VálaszTörlésNagyon helyes kiflik! :)
VálaszTörlés