2015. szeptember 8., kedd

Kókuszos reszelt linzer

Ezt a sütit eredetileg dióval kéni tölteni, Anyósom receptje. Ő viszonylag gyakran süti, ez is egy nagyon finom régi sütemény. Mivel diós kifli volt az elsőként kiszemelt hétvégi édesség, nem akartam a másikat is dióval készíteni, így kókusz került bele. Így sem maradt hoppon!

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojássárga
  • 20 dkg zsír
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • pici tej
A töltelékhez:
  • 4 tojásfehérje
  • csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl tejszín
  • kis üveg lekvár (eper)
Így készült:
A tésztához a lisztet, cukrot, sütőport elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat és a tejfölt, összegyúrtam. Még most sem akart rendesen összeállni a tészta, ezért még pici tejet is öntöttem hozzá. De tényleg picit, mert a tésztának keménynek kell lennie, hogy majd reszelni lehessen.
A meggyúrt tésztát pihenni hagytam, míg elkészült a töltelék.
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Belekevertem a kókuszreszeléket és lisztet, végül a tejszínt.
A tészta nagyjából kétharmadát kikent tepsi aljába nyomogattam. (Tepsi mérete: 28×32 cm. ) Lekentem lekvárral, ezen elosztottam-simítottam a kókusztölteléket.
A maradék tésztát ráreszeltem a süti tetejére.
180 fokon sütöttem, míg a teteje szép világosra pirult.
Omlós, finom süti lett. Eperlekvár került bele, de diós esetében maradjunk a sárgabaracklekvárnál. S mi tagadás, eredeti módon elkészítve finomabb a süti, -bár lehet azért, mert úgy szoktuk meg-, de így is szerettem. :-)

2 megjegyzés:

  1. Finomakat sütöttél, mióta nem jártam itthon :-)
    Megjártuk a tengert, nemsokára hozom a képeket, egy kis összefoglalót....

    VálaszTörlés