2017. április 6., csütörtök

Tarka almás krémes

Gyümölcsnek mindig kell lenni itthon. Van még ősszel beszerzett alma a kamrában, de annyira megfonnyadt, hogy már senkinek sem kell. Így marad a bolti. Férjuramnak sikerült olyat vásárolni, ami szerinte ízetlen. Ha szerinte az, akkor mindenki más úgy vélte. (Én nem, ettem is belőle.) Nem romlott ránk, süti készült belőle. Előbb pite, de még maradt néhány, s mivel épp krémes sütire fűlött a fogam, ilyen készült:


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál kakaó+1 evőkanál tej
  • 5-6 alma
  • 2 evőkanál cukor
A krémhez:
  • 2 csomag tejszínízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg csoki + 1 evőkanál olaj becsorgatni
Így készült:
A megpucolt almákat vaskosabb szeletekre vágtam.
A 2 evőkanál cukrot a tepsi aljára szórtam, kiraktam almaszeletekkel. (Nem árt kikenni vajjal a tepsit előtte, hogy majd ki tudjuk borítani a megsült tésztát.)
A tésztához a cukrot elkevertem a tojásokkal, majd az olajjal. Belekerült a liszt , sütőpor és tej, simára kevertem. A tészta háromnegyedét az almaszeletekre borítottam, a többibe elkevertem a kakaót és pici tejet. A világos tésztára csorgattam. 
180 fokos sütőben készre sütöttem.
A tepsiben hagytam kihűlni. Késsel körbevágtam a széleken a sütit, majd nagy méretű tálcát a tepsire borítottam s hirtelen megfordítva ráborítottam a sütit, hogy az almás rész legyen felül.
A pudingport kevés tejben csomómentesen elkevertem, majd a többi tejet is fokozatosan hozzáadtam. Kis lángon állandóan kevergetve felfőztem. Hagytam kihűlni, közben sűrűn átkevertem.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákerült a közben kihűlt puding.
A krémet a sütire simítottam.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztottam. Kicsit kavargattam, hogy ne azon forrón kerüljön a krémre, majd becsorgattam vele a süti tetejét.
Akár azonnal is szeletelhető, de nem árt, ha hagyjuk a csokit megdermedni a tetején.

Finom lett, még a húsvéti asztalon is el bírom képzelni. Mert rohamosan közeleg a húsvét, de a tervezgetés még az elkövetkező napok zenéje. Nincs kedvem, időm, energiám még ezen is agyalni. Férjuram ugyan már kikötötte, nehogy megint túlzásokba essek a sütés-főzés terén. Á, dehogy fogok! :D
Nem olyan bonyolult ez a süti, mint ahogy leírtam. Almaszeleteken kavart tészta, rá sima vajkrém, kicsi csoki  a tetejére. Ha már tarka, legyen tarka! :-)



6 megjegyzés:

  1. De szépet sütöttél ismét! Az alma biztos finom volt benne, mert ránézésre azok is nagyon guszták :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nem a fotón lévő almákból került bele, azok nagy, piros, lédús almák voltak, s nem túl kelendőek. :-) De így sütiben az is elfogyott.

      Törlés
  2. Nagyszerű recept, az én tányéromon is jól mutatna! :-)

    VálaszTörlés