2017. április 20., csütörtök

Sajtos-magvas kockák

Fiam szerint a legfinomabb húsvéti süti lett, természetesen nagy kedvence, a reszelt túrós mellett. Én is szerettem, sokat rágcsáltam belőle. Készítettem már hasonlókat, de ezúttal került bele élesztő is, s talán ennek köszönhető, hogy puhán, omlósan roppanós lett. Élvezet volt rágcsálni! :-)


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg zsír
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 teáskanál só
  • 3 tojássárga+1 egész tojás
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1-1 evőkanál mák, fekete szezámmag, lenmag
  • a tetejére 1 fehérje és 20 dkg reszelt sajt
Így készült:
A langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, magokat, s annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Összegyúrtam, majd 1 órányit pihenni hagytam.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, nem túl vékonyra.
Egy enyhén felvert fehérjével lekentem, reszelt sajttal beszórtam jó vastagon. Rányomkodtam, majd derelyemetszővel négyzetekre vágtam, csak hogy ne rúd legyen megint. 
Tepsibe pakoltam, 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem. Amelyek kicsit jobban megpirultak, finomabbak lettek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése