2017. június 19., hétfő

Meggyes pite

Tavaly valahogy elmaradt a meggyberakás, bizony hiányzott. Szeretjük a meggyes sütiket télen-nyáron, gyümölcslevesbe is finom, lekvárnak, szörpnek, befőttként is közkedvelt. Férjem beszerzett nekem két nagy ládával. Hamarabb hozták, mint reméltem, még javában dolgoztam. Így három részletben készült el, az is úgy, hogy férjem szerencsére segített kimagozni. Első nap kimagozva, lecukrozva bekerült a kamrába, másnap kimosott üvegekbe került, majd dunsztolódni. Mikor ezzel kész voltam, az órára pillantva elment a kedvem a maradékból lekvárt készíteni, ez maradt következő napra.
Azért egy jó nagy tállal eltettem pitének meg enni. Magozás közben is jó sokat megettem, elég sok szemről úgy döntöttem, ezt kár üvegbe zárni.
Hétvégére készült a pite:

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg margarin
  • 12 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • meggy (kimagozva 1,2 kg volt)
  • 20 dkg cukor
  • 4 evőkanál gríz
Így készült:
A meggyet kimagoztam.
A tésztához valókat a tojás és tejföl kivételével tálba tettem, összemorzsoltam, majd összegyúrtam a tojással és tejföllel. Kerülhet még bele tejföl, ha kemény lenne a tészta. Nekem pont jó lett, se nem kemény, se nem puha.
A meggyet összevegyítettem a cukorral és a grízzel. 
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Egyiket papírral bélelt tepsibe tettem, ráborítottam a meggytölteléket, majd a másik lapot rátettem.
A felső lapot villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben toltam.
Pirulásig sütöttem.

A meggy sok levet engedett, attól tartottam, eláztatja az alsó lapot. De nem így történt, szépre sült. Pont azért kellett a gríz (az almához is szoktam tenni), hogy "megigya" a sok gyümölcslét.
Nem szórtam rá porcukrot, kellemesen savanykásan pont megfelelt az ízlésünknek. Szeretjük! :-)



2 megjegyzés:

  1. Jaj, de finom! Én is fogok ilyet sütni. Nagyon jók a fotóid. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó sok meggy van benne, finom lehetett!
    Sokat dolgoztatok a meggyeltevéssel, de jó lesz majd szűkösebb hónapokban :-)

    VálaszTörlés