2017. március 20., hétfő

Csöröge

Nagyon ritkán sütök csőregét, pedig igencsak szeretjük. Talán egy évben egyszer, ha nekirugaszkodok. Kell hozzá úgy két szabad óra, ami hétköznap semmiképp sem adódik. Hétvégén viszont igen, ha szánok rá. :-) Szombati napon készült, gulyásleves mellé másodiknak. Ezúttal is finom lett, főleg szilvalekvárral!



Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt - fele rétesliszt
  • csapott teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • fél csomag élesztő (2,5 dkg)
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • bő olaj a sütéshez
  • porcukor, lekvár a tálaláshoz
Így készült:
A tejet kézmelegre melegítettem, elkevertem benne egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a lisztet, sót, többi cukrot, citromhéjat, margarint tálba tettem s elmorzsoltam. 
Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet, s összegyúrtam. Annyi tejfölt tettem hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Azaz nem túl kemény, de nem is lágy, jól formázható tészta. Nekem egész kevés kellett.
A megdagasztott tésztát hagytam megkelni.
Mikor megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam. Rombuszokra vágtam ezek közepébe egy rést, amin egyik csücskét áthúztam a tésztának. 


Olajat melegítettem, s kisütöttem a csőregéket.
Porcukorral és/vagy lekvárral fogyasztottuk, hidegen-melegen. 

Jó sok lett belőle, kiadós sütemény. És finom!!! Most is szívesen ennék belőle, de nem most készült, hanem hetekkel ezelőtt. Egyhamar biztos nem fogok megint nekiállni. Vagy mégis?




2017. március 18., szombat

Csokis-málnás szelet

A nyáron megint nagy adag málnát pakoltam a fagyasztóba. Míg meleg van, a gyerekeknek sűrűn jut eszükbe turmixot csinálni belőle, de a hidegek beköszöntével nem igazán. Így még jó néhány csomag várja, hogy valamilyen formában elfogyjon. Egyet csokis süti tetejére pakoltam. 


Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 dl tej
  • 1 csomag fagyasztott málna
Így készült:
A margarint, csokit mikróban összeolvasztottam, majd alaposan elkevertem a cukorral és tojásokkal.
Hozzáadtam a lisztet, sütőport, kakaót, és 1 dl tejjel lazítottam a tésztát.
Az alaposan elkevert masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, tetejére szórtam a málnát és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem.


A gyerekek azt mondták, olyan, mint a brownie. Valóban hasonló ízű, csak a sütőportól lazább a szerkezete. A málna savanyúsága meg kitűnően ellensúlyozza a süti édességét. Elég sok cukor van benne, így utólag kevesebbet tennék bele, de akkor úgy volt finom.

2017. március 17., péntek

Tárkonyos leves

Bár a tárkony az erdélyi konyha egyik jellegzetes fűszere, régen, bár volt Anyukámnak a kertben, mégsem használtuk. Néhány éve kaptam rá, azóta többféle levest ízesítettem vele, még bablevest is. De egyik kedvenc levesünk a csirkehúsos-krumplis-zöldséges, tárkonnyal ízesített, enyhén savanykás leves.
Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemell, csontostul
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 5-6 közepes krumpli
  • petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • pirospaprika
  • tárkony
  • 1 dl savanyú káposztalé (vagy citromlé)
Így készült:
A zöldségeket megpucoltam, mostam, felszeleteltem.
Úgy két liternyi vízben feltettem főni, sóztam.
A csirkemellet kifiléztem, a húst kockákra vágtam, a csontot is feldaraboltam, a zöldséghez tettem. Az ételízesítő is belekerült. Mikor a hús már puha, hozzáadtam a közben megpucolt, felkockázott krumplit is. 
Petrezselyemzöld, tárkony került bele -most mindkettő szárított, de a friss az igazi-, meg pirospaprika. 
Mikor már a krumpli is puha, savanyítottam. Most káposztalé került bele, ezzel a legfinomabb, de a citromlé is megteszi. 
Tálaláskor kerülhet bele tejföl, de anélkül is nagyon finom. 
Egyszerű, viszonylag gyorsan elkészülő leves, mert a csirkehús hamar puhul. A tárkonnyal csínján kell bánni, elég erős íze van. Kezdetben nagy csipetnyi, s kóstolás után ki-ki eldönti, hogy bír-e még a leves abból az ízből többet is. 

2017. március 15., szerda

Hóvirág kocka

Már kétszer is nekiugrottam, hogy megírjam ezt a bejegyzést, most talán sikerül. :-) Már megint hosszú szünet után jelentkezem, nem kevés vívódás után. Ha nem is mindig, de azért többnyire sebtiben lefotóztam, amit időközben sütöttem-főztem, hogy majd egyszer talán közzéteszem. Talán. Mert ott volt a mélypont, amikor Valaki megkérdezte, ki kíváncsi rá, hogy én mit sütök-főzök? Akkor nagyon közel álltam hozzá, hogy nem még "pazarolom" az időm erre, így is olyan kevés a nap 24 órája. De aztán túltettem magam rajta; akit nem érdekel, nem nézi. Punktum. Nekem ez időnként, esténként jó kis kikapcsolódás, levezetése a napnak, hogy valami mást is csinálok.
Bár kevesebbet sütök, de hétvégére muszáj. Hiányozna, ha kihagynám. Főleg valami krémes időnként. Mert azok a kedvenceim. Volt túró a hűtőben, aköré kerekedett ez a süti.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 csomag szalalkáli
A töltelékhez:
  • sárgabaracklekvár
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg + 2 evőkanál cukor
  • 50 dkg túró
Így készült:
A tésztához a szalalkálit elkevertem a tejben.
A lisztet, sót, cukrot, zsírt elmorzsoltam, hozzáadtam a tojásokat, citromhéjat, szalalkális tejet és összegyúrtam a tésztát. Ne legyen kemény a tészta, mert akkor nehéz kinyújtani, sem túl lágy, mert akkor ragad. Ha kemény, még pici tej kerülhet bele, ha lágy, ragadós, akkor liszttel javítsunk az állagán.
A tésztát 3 fele osztva, kinyújtva, tepsi hátán 3 lapot sütöttem belőle.
A krémhez elkevertem a pudingporokat kevés tejben, majd a többi tejet is hozzákevertem. Állandóan kavargatva, 2 evőkanál cukorral sűrűre főztem. Miközben hűlt, gyakran átkavartam. 
A vajat a 18 dkg cukorral elkevertem, majd kanalanként belekerült a közben kihűlt puding. A túrót áttörtem, s ezt is hozzákevertem a krémhez.
A lapokat vékonyan megkentem baracklekvárral, erre került a krém, s szeletelésig hideg helyre tettem.
Nem kell állnia másnapig, mint többnyire a krémmel töltött lapoknak, a szalalkális lap jó puha, s néhány óra múlva szépen lehet szeletelni.



Mivel a süti fehér, s épp hóvirágnyíláskor készült, azért kapta ezt a nevet. Ennek már lassan két hete. Nagyon vártam a tavaszt, s remélem, most már visszafordíthatatlanul itt van! :-)