2017. március 17., péntek

Tárkonyos leves

Bár a tárkony az erdélyi konyha egyik jellegzetes fűszere, régen, bár volt Anyukámnak a kertben, mégsem használtuk. Néhány éve kaptam rá, azóta többféle levest ízesítettem vele, még bablevest is. De egyik kedvenc levesünk a csirkehúsos-krumplis-zöldséges, tárkonnyal ízesített, enyhén savanykás leves.
Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemell, csontostul
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 5-6 közepes krumpli
  • petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • pirospaprika
  • tárkony
  • 1 dl savanyú káposztalé (vagy citromlé)
Így készült:
A zöldségeket megpucoltam, mostam, felszeleteltem.
Úgy két liternyi vízben feltettem főni, sóztam.
A csirkemellet kifiléztem, a húst kockákra vágtam, a csontot is feldaraboltam, a zöldséghez tettem. Az ételízesítő is belekerült. Mikor a hús már puha, hozzáadtam a közben megpucolt, felkockázott krumplit is. 
Petrezselyemzöld, tárkony került bele -most mindkettő szárított, de a friss az igazi-, meg pirospaprika. 
Mikor már a krumpli is puha, savanyítottam. Most káposztalé került bele, ezzel a legfinomabb, de a citromlé is megteszi. 
Tálaláskor kerülhet bele tejföl, de anélkül is nagyon finom. 
Egyszerű, viszonylag gyorsan elkészülő leves, mert a csirkehús hamar puhul. A tárkonnyal csínján kell bánni, elég erős íze van. Kezdetben nagy csipetnyi, s kóstolás után ki-ki eldönti, hogy bír-e még a leves abból az ízből többet is. 

2 megjegyzés:

  1. De jót főztél :-) A tárkonyt én is szeretem használni.
    Nyáron ha van sok tárkony, szoktam tárkonyos ecetet csinálni. Egy kisebb, de tágabb szájú üveget szoktam félig megtölteni tárkonnyal, és rá az ecetet. Nagyon finom lesz, és nagyon sokáig eláll. Majd próbáld ki, ha nem ismered még.. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Nem ismerem a tárkonyos ecetet, de ki fogom próbálni, csak tegyek szert friss tárkonyra. Köszönöm az ötletet!

      Törlés