2018. augusztus 27., hétfő

Szilvás-diós sütemény

Saját termésből készült süti! :-) Idén először tettek ki magukért kis gyümölcsfáink. Nem volt eget verő mennyiség, ettünk róluk jó sokat, a sárgabarackból lekvár is készült, körtéből néhány üveg befőtt, de a szilvából csak gombóc meg süti. 
Egy régi szakácskönyvből inspirálódtam.  Az alja mandulás lap lett volna, rajta őszibarack, piskótamasszával leöntve s sütve. Egyik porcikája sem egyezik meg az eredetivel, de így is finom süti sült ki belőle. A szilvás sütik mindig finomak! :-)


Hozzávalók:
A diós laphoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 nagy tojás
  • 1 evőkanál joghurt 
Töltelék:
  • szilva (kb. 1 kg)
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 evőkanál gríz
A kavart tésztához:
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Így készült:
A szilvát megmostam, feleztem, magját kiszedtem. Rászórtam a cukrot, fahéjat, grízt, alaposan összeforgattam.
A diós laphoz valókat tésztává gyúrtam. Tepsi méretűre nyújtottam (28×32 cm-es). Kikent tepsibe tettem. Rápakoltam a szilvát, egymás mellé, hogy mindenhova jusson,
A kavart tésztához valókat csomómentesre kevertem, s rácsorgattam a szilva tetejére.
180 fokos sütőben sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.

3 megjegyzés:

  1. Így, hogy saját termésből készült, biztos még finomabb lett :-) A szilva fahéj párosítás mindig nyerő, hát még hozzá a diós alap... csodás lehetett :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet guszta! Diós sütit olyan rég ettem pedig szeretem, csak nekem zöldségesbe kell megvennem és vagy nincs dió vagy túl drága:)

    VálaszTörlés
  3. De jó ez a recept, tetszik nagyon.

    VálaszTörlés