Férjemnek ez a keksz ízlett jobban, a gyerekeknek a levendulás.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg zsír
- 1 citrom héja és leve
- 2 tojás
A tetejére:
- 3 evőkanál darált dió
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 tojásfehérje
Így készült:
A tésztához előbb elmorzsoltam a lisztet a zsírral, majd belekerült a cukor, sütőpor, citrom lereszelt héja és leve, valamint a tojások. Összegyúrtam. Picit lágynak találtam, ezért egy evőkanál liszttel segítettem rajta.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, nem túl vékonyra, úgy fél centisre. Korongokat szaggattam ki belőle.
A tojásfehérjét enyhén felvertem. A púpozott kanállal mért diót, cukrot, csapott mokkáskanálnyi fahéjat összevegyítettem.
A korongokat lekentem a tojásfehérjével, majd belemártottam a diós keverékbe, így kerültek a tepsibe.
175 fokon világosra sütöttem őket.
Útra készen :-) |
A keksz finom volt, a nyaralás pedig... mindent összevetve remekül telt. Bár szinte mindennap volt részünk esőben is, kétszer el is áztunk, azért a látvány mindenért kárpótolt. Egyszerűen nem tudom megunni, ha minden évben ott nyaralnánk, akkor sem lenne unalmas.
A Pádis-fennsík az Erdélyi-szigethegység természeti csodákban bővelkedő területe. Itt a patakok kalandos utat járnak be: barlangból ki-be, több tíz méteres zuhanást követően valahol ismét elrejtőznek, aztán megint csak előbukkannak, a természet-alkotta szépségekre fogékonyakat ámulatba ejtve újra és újra. Számtalan barlang, zsomboly, búvópatak, vízesés, szurdok, s ijesztő magasságok, pazar panorámát kínáló kilátók találhatók itt. Bár némely dolog igen elszomorító: bár a turisták rengeteg pénzt visznek-vinnének az országba, értük nem sokat tesznek: a szemét helyenként zavaró mértéket ölt, mert nincs megoldva a szemétszállítás; tavaly szeptemberi vihar óta nem tudták eltakarítani a jelzett turistaösvényekre borult fákat, néhol lehetetlenné téve a továbbhaladást. Igaz, veszélyt jelző táblákra futotta. Ilyen táblákkal oldják meg a kilátóknál tönkrement korlátok-erkélyek pótlását is. De azért történt valami pozitív is időközben: az utak minősége jelentősen javult. De akkor is, ahogy szállásadónk egy korábbi vendége megjegyezte: nem érdemlik meg Erdélyt. Kapták ajándékba, s nem tesznek érte semmit...
S ez csak töredéke az Erdély területén fellelhető természeti szépségeknek.
Áradozhatnék (s panaszkodhatnék) napestig, de inkább mellékelek néhány fotót. Bár ezek nem igazán adják vissza a mélységeket és magasságokat, a távolságot sem, ráadásul az örökké párás idő miatt nem is látszódnak jól a távolabbi hegyek.
Boga-völgye |
Schmidl vízesés |
Három Király vízesés |
Kilátás a Boga-kőről |
Annyira szeretem ezt a látványt! |
Több, mint 1400 m magasan |
Aragyásza barlang |
Csodavár |
Rozsda-szakadék |
Ismét a Schmidl vízesés- honnan jön a víz? |
Aranyosfői jégbarlang |
Jósikafalvi víztározó |
S el sem jutottunk minden helyre, ahova terveztük, így még vissza kell mennünk! :-)
Szülővárosomban és környékén is kószáltunk, az megér egy újabb bejegyzést.
Sok finomsággal készültél az útra, így mindenkinek válogathatott a szájíze szerint :-)
VálaszTörlésSzép utatok lehetett! Sokfelé jártatok, vadregényes tájatok, nagyon jó volt végignézni. Ezek közül mi csak a Rozsda-szakadéknál és az Aranyosfői-jégbarlangnál jártunk. Nagyon szép ez a vidék!
Bizony szép, Katalin! Máris mennék is vissza, s nem csak én! :-) Egyszer kerüljetek arra, érdemes!
TörlésCsodálatos helyen jártatok! :) A keksz pedig nagyon tetszik, finom lehet.
VálaszTörlés