Természetesen én is sütit választottam a nekem kisorsolt blogról, Marikától.
Marika földim lévén (szintén szilágysági születésű), nagyon kedves számomra. Blogja kínálata elég vegyes. Nem kimondottan gasztroblognak indult, bár az utóbbi időben leginkább recepteket tesz közzé. Sütiből is van jó néhány, én a Rigó Jancsi nevezetűt szemeltem ki. Ez nem az a vastag tejszínréteges süti, legfeljebb színeiben hasonlít rá. De ez is nagyon finom, bár másképp.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 8 evőkanál tej
- 1 púpos evőkanál kakaó
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
A töltelékhez:
- 2 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tej
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
A bevonáshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
A díszítéshez:
Így készült:
A diót nagyobb darabokra vágtam, majd kis lábasban állandóan kevergetve kis lángon megpergeltem.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat fele cukorral, a sütőporral habosra kevertem. Hozzáadtam a kakaót, tejet, simára kevertem, majd a liszttel és dióval is elkevertem. A diót nem borítottam, hanem kiszedegettem a lábaskából, így az alján összegyűlt, esetleg megégett héjdarabok nem kerültek bele.
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral felvertem. Több részletben a masszához kevertem.
Sütőpapírral bélelt (28×36 cm-es) tepsibe simítottam, 175 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.
A krémhez megfőztem a pépet: a tojásokat habverővel elkevertem, míg egynemű lett. Hozzákevertem a lisztet, jó púpos kanállal mértem, mert nem tudtam, hogyan fog viselkedni a tojásos massza megfőzve. Hozzáadtam a tejet is, persze apránként. Kis láng fölött, állandóan keverve megfőztem. Jó sűrű lett. Kavargatva kihűtöttem. Közben a margarint a cukorral elkevertem, s több részletben belekevertem a tojásos pépet.
A kihűlt piskótára kentem a kész krémet.
A csokit a vajjal gőz fölött egyneművé kavartam. Hagytam kicsit hűlni s sűrűsödni, majd rákentem a krém tetejére. Villával becsíkoztam a tetejét. Még nem készítettem így csokimázat, de nagyon jó lett, szép fényes s nem túl kemény, jól szeletelhető.
A szeletek tetejét birsalmasajtból kivágott kis csillagokkal díszítettem. Az ötletet Hajnitól kaptam, köszönöm szépen!
Marikának pedig köszönöm a receptet!
Tényleg finom, különösen a diódarabok ízlenek benne. Bátran merem ajánlani az ünnepekre!
Isteni finomnak néz ki! És azok a birsalmasajtok a tetején- csillagos ötös!! :)))
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Zsuzsa!
TörlésÚjfajta Rigó Jancsi! Finom lehet ezzel a változattal is. Az első képen egyből kiszúrtam a birsalmasajtos díszítést:-) Örülök, hogy neked is tetszik:-) Guszták!
VálaszTörlésIgen, Hajni, újfajta:-) Azt ugyan nem tudom, melyiket titulálnám finomabbnak...
TörlésKöszönöm!
Nagyon csábító, főleg a diódarabok a tésztában :)
VálaszTörlésKöszönöm, Janka! Nekem is a diódarabok a csúcs benne:-)
TörlésNagyon guszta szeletek, szép az ünnepi teríték is :)
VálaszTörlésKatalin, köszönöm szépen!
TörlésHú de finom kis sütit választottál!
VálaszTörlésSzeretem a vaníliás vagy világos krémeket a sütikben csokival párosítva.
Nagyon szépen díszítetted, igazán tetszik! És a fotó nagyon jó lett sötét ide vagy oda! :)
Köszönöm, hogy részt vettél a játékban és azt meg pláne, hogy ilyen gyors voltál!! :)
Barbi, köszönöm!
TörlésIgyekeztem gyors lenni, a magam érdekében is, de a Te segítségedre is szerettem volna lenni vele:-)
Imádom a Rigó Jancsit, gyerekkori nagy kedvenc számomra! Régen minden karácsonyra megsütötte Anyukám. Tervezem a sütését már 1-2 hete, talán karácsonyra elkészül... :) Addig küldhetnél egy szeletet! :-))
VálaszTörlésGabriella, sajnos már rég elfogyott, bár szívesen küldtem volna! Most már várnod kell vele karácsonyig:-)
TörlésSzuper süti, nagyon jól néz ki! :) És milyen ötletes a díszítés a tetején, tetszik! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm szépen!
TörlésMég sosem ettem Rigó Jancsit, de ez tényleg szép, és olyan jó karácsonyi hangulatú fotókat készítettél:)
VálaszTörlésKati, köszönöm szépen!
TörlésNagyon szépre sikerült a sütid!! Nálunk is nagy kedvenc, rég nem sütöttem már! :) Örülök, hogy tetszett és ízlett ! Szuper jó a díszítés is rajta!! Köszönönöm a bemutatást, nagyon kedves!! :)
VálaszTörlésMarika, köszönöm:-)
TörlésMi az hogy ízlett:-) Akár most is megenném, de nem volt hosszú életű. Lehet, karácsonyra újra elkészül, bár nagyon sok jelölt van már.
Nagyon szép, és nagyon jó lehet! Rigó jancsit nem sütöttem még, de szándékomban van!
VálaszTörlésMarisz, köszönöm! Érdemes megsütni, igazán finom, az eredeti, tejszínes változat nemkülönben.
TörlésNagyon fincsi lehet akkor is ha nincs méteres tejszínhabréteg rajta:)
VálaszTörlésEmi, bizony, finom ez a változat is.
TörlésMerhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.
VálaszTörlésSaygılar.
Köszönöm szépen! Bizony, finom, biztosítalak róla:-)
TörlésNagyon finom sütemény, bátran ajánlom, nálunk a családnak nagyon ízlett! :)
VálaszTörlésKatus, köszönöm az ajánlást! Meg azt is, hogy ilyen szorgalmasan sütögetsz tőlem, igazán jóleső érzés:-)
TörlésBoldog új évet kívánok Nektek!
Nagyon szívesen Gerdi! Neked is Boldog Új Évet Kívánok, és valóban nagy kedvel válogatok a receptjeid között és próbálkozok, mindig van kinézve valami finomság a következő sütésre. Nagyon tetszik, hogy én is olyan szépre tudom elkészíteni mint te, és persze nagyon finomak is! Várom az újdonságokat addig pedig nézelődök a régi receptek között. :)
VálaszTörlés