2012. november 25., vasárnap

Blogkóstolóra: Rigó Jancsi Marikától

Ha jól emlékszem, lassan egy éve indult útjára a játék, 4Gyerek remek kezdeményezése alapján. Immár a 6. fordulóhoz értünk, amelynek Barbi a háziasszonya. Mivel rekordszámmal jelentkeztünk a játékra, Barbi kérése az volt, hogy lehetőleg minél hamarabb süssük-főzzük meg a fordulóra szánt -lehetőleg ünnepi-finomságot, ezzel is segítve Őt. Hát nem kis feladat vár rá, az már biztos. Én is igyekeztem megkönnyíteni számára az összefoglaló megírását azzal, hogy máris közzéteszem a "nagy" művet, mint ahogy már jó néhányan meg is tették. Nem is beszélve Barbiról, aki szerintem elsőként sütötte meg az általa kiválasztott sütit.
Természetesen én is sütit választottam a nekem kisorsolt blogról, Marikától.
Marika földim lévén (szintén szilágysági születésű), nagyon kedves számomra. Blogja kínálata elég vegyes. Nem kimondottan gasztroblognak indult, bár az utóbbi időben leginkább recepteket tesz közzé. Sütiből is van jó néhány, én a Rigó Jancsi nevezetűt szemeltem ki. Ez nem az a vastag tejszínréteges süti, legfeljebb színeiben hasonlít rá. De ez is nagyon finom, bár másképp.

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 5 tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 8 evőkanál tej
  • 1 púpos evőkanál kakaó
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió
A töltelékhez:
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
A bevonáshoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
A díszítéshez:
Így készült:
A diót nagyobb darabokra vágtam, majd kis lábasban állandóan kevergetve kis lángon megpergeltem.
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat fele cukorral, a sütőporral habosra kevertem. Hozzáadtam a kakaót, tejet, simára kevertem, majd a liszttel és dióval is elkevertem. A diót nem borítottam, hanem kiszedegettem a lábaskából, így az alján összegyűlt, esetleg megégett héjdarabok nem kerültek bele.
A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a többi cukorral felvertem. Több részletben a masszához kevertem.
Sütőpapírral bélelt (28×36 cm-es) tepsibe simítottam, 175 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.
A krémhez megfőztem a pépet: a tojásokat habverővel elkevertem, míg egynemű lett. Hozzákevertem a lisztet, jó púpos kanállal mértem, mert nem tudtam, hogyan fog viselkedni a tojásos massza megfőzve. Hozzáadtam a tejet is, persze apránként. Kis láng fölött, állandóan keverve megfőztem. Jó sűrű lett. Kavargatva kihűtöttem. Közben a margarint a cukorral elkevertem, s több részletben belekevertem a tojásos pépet. 
A kihűlt piskótára kentem a kész krémet.
A csokit a vajjal gőz fölött egyneművé kavartam. Hagytam kicsit hűlni s sűrűsödni, majd rákentem a krém tetejére. Villával becsíkoztam a tetejét. Még nem készítettem így csokimázat, de nagyon jó lett, szép fényes s nem túl kemény, jól szeletelhető.
A szeletek tetejét birsalmasajtból kivágott kis csillagokkal díszítettem. Az ötletet Hajnitól kaptam, köszönöm szépen!

Marikának pedig köszönöm a receptet!
Tényleg finom, különösen a diódarabok ízlenek benne. Bátran merem ajánlani az ünnepekre!

27 megjegyzés:

  1. Isteni finomnak néz ki! És azok a birsalmasajtok a tetején- csillagos ötös!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Újfajta Rigó Jancsi! Finom lehet ezzel a változattal is. Az első képen egyből kiszúrtam a birsalmasajtos díszítést:-) Örülök, hogy neked is tetszik:-) Guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Hajni, újfajta:-) Azt ugyan nem tudom, melyiket titulálnám finomabbnak...
      Köszönöm!

      Törlés
  3. Nagyon csábító, főleg a diódarabok a tésztában :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka! Nekem is a diódarabok a csúcs benne:-)

      Törlés
  4. Nagyon guszta szeletek, szép az ünnepi teríték is :)

    VálaszTörlés
  5. Hú de finom kis sütit választottál!
    Szeretem a vaníliás vagy világos krémeket a sütikben csokival párosítva.
    Nagyon szépen díszítetted, igazán tetszik! És a fotó nagyon jó lett sötét ide vagy oda! :)
    Köszönöm, hogy részt vettél a játékban és azt meg pláne, hogy ilyen gyors voltál!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm!
      Igyekeztem gyors lenni, a magam érdekében is, de a Te segítségedre is szerettem volna lenni vele:-)

      Törlés
  6. Imádom a Rigó Jancsit, gyerekkori nagy kedvenc számomra! Régen minden karácsonyra megsütötte Anyukám. Tervezem a sütését már 1-2 hete, talán karácsonyra elkészül... :) Addig küldhetnél egy szeletet! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, sajnos már rég elfogyott, bár szívesen küldtem volna! Most már várnod kell vele karácsonyig:-)

      Törlés
  7. Szuper süti, nagyon jól néz ki! :) És milyen ötletes a díszítés a tetején, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  8. Még sosem ettem Rigó Jancsit, de ez tényleg szép, és olyan jó karácsonyi hangulatú fotókat készítettél:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépre sikerült a sütid!! Nálunk is nagy kedvenc, rég nem sütöttem már! :) Örülök, hogy tetszett és ízlett ! Szuper jó a díszítés is rajta!! Köszönönöm a bemutatást, nagyon kedves!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm:-)
      Mi az hogy ízlett:-) Akár most is megenném, de nem volt hosszú életű. Lehet, karácsonyra újra elkészül, bár nagyon sok jelölt van már.

      Törlés
  10. Nagyon szép, és nagyon jó lehet! Rigó jancsit nem sütöttem még, de szándékomban van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, köszönöm! Érdemes megsütni, igazán finom, az eredeti, tejszínes változat nemkülönben.

      Törlés
  11. Nagyon fincsi lehet akkor is ha nincs méteres tejszínhabréteg rajta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, bizony, finom ez a változat is.

      Törlés
  12. Merhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Bizony, finom, biztosítalak róla:-)

      Törlés
  13. Nagyon finom sütemény, bátran ajánlom, nálunk a családnak nagyon ízlett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katus, köszönöm az ajánlást! Meg azt is, hogy ilyen szorgalmasan sütögetsz tőlem, igazán jóleső érzés:-)
      Boldog új évet kívánok Nektek!

      Törlés
  14. Nagyon szívesen Gerdi! Neked is Boldog Új Évet Kívánok, és valóban nagy kedvel válogatok a receptjeid között és próbálkozok, mindig van kinézve valami finomság a következő sütésre. Nagyon tetszik, hogy én is olyan szépre tudom elkészíteni mint te, és persze nagyon finomak is! Várom az újdonságokat addig pedig nézelődök a régi receptek között. :)

    VálaszTörlés