Emlékszem, az általános iskolai tankönyvünkben a sárgarépáról szóló lecke címe így szerepelt: Murok (sárgarépa). No, ha valaki esetleg még blogberkekben nem tudta volna, mi az a murok, most már ezt is megjegyezheti. Erdélyben így neveztük- nevezik ezt a a zöldséget, s manapság is előszeretettel használom e szót. Ez is magyar szó, itt is él a vadmurok növénynévben. Ami rokon növénye a sárgarépának, s erről mesélte volt Nagymamám, hogy úgy tartják, annyi a lányok szégyene, amekkora a vörös folt a virágzat közepében. Akkoriban még volt egy kisebb pénzérme nagyságú sötétvörös, inkább bordó közepe a virágnak, ma már elvétve látni akár icipici színt is benne. Mondjuk vadmurokkal is ritkán találkozom.
Húsvétra, bár nem szoktam, tortát is sütöttem, méghozzá répatortát. Nagyon finomak tudnak lenni a vele készült sütik. Persze, mert eleve édeskés, meg a színe is belopja magát az édességek világába. Húgom mondta, hogy Ő narancsos krémet szokott bele készíteni, hát ezen munkálkodtam én is. Tényleg jól sikerült, hamar lába is kelt. Az utolsó vaskosabb szeletnek négyen álltunk neki, miután bejártuk a Börzsőny egy-két zugát.
Hozzávalók:
- 3 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 1 narancs lereszelt héja és leve
- 25 dkg finomra reszelt murok (sárgarépa)
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg margarin
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál narancslekvár
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dl Hulala (vagy tejszín)
- 1 csomag Expressz Zselatin
- fél narancs a díszítéshez
Nagyon szép a tortád, finom lehetett! Szép fehér, mint a napokban leesett hó 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
TörlésEz a hó meg hideg nagyon nem kellett volna most... A frissen kivirágzott barackfák megsínylették. Idén sem főzök sárgabaracklekvárt...
Én imádom a répatortát,mentem is ezt a receptet. :-) A murok szót nem ismertem,de megjegyzem! :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a recept! :-)
TörlésEgy kis szókincsbővítés sosem árt! :D
Én is szeretem a répatortát. A mascarponés krém nagy kedvencem, úgyhogy ez biztosan isteni finom. :)
VálaszTörlésÜdv a klubban! :-) Igen, nagyon finom volt, nagy sikere volt nálunk.
Törlés