Ribizlis-citromos szeletek

Tanév végén egyszerre három kollégától is búcsúztunk, nyugdíjba vonultak. Hiányozni fognak, nem kicsit, ráadásul nagyon bizonytalan évkezdet előtt állunk. Évek óta az a jellemző, hogy nem kapkodnak a pedagógus állások után. Ráadásul a fiatal nemzedék tartózkodik ettől a pályától. Az én két gyerekem sem akar hallani róla, hogy tanítson, pedig soha nem beszéltem őket le. Biztos, megvan az oka... Ezt nem ecsetelem, viszont a sütit igen, amit a búcsúztató napjára sütöttem. Mivel akkoriban igencsak sokat mutatott a hőmérő higanyszála, krémes süti szóba sem jöhetett. A korábban érő ribizlibokrunk termésének egy részét kevert sütire dobáltam, majd kisülés után citromos cukormáz került a tetejére- ennyi.


 Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg margarin
  • 1 citrom héja és leve
  • 50 dkg liszt
  • 3 dl joghurt
  • 25-30 dkg ribizli
  • 20 dkg porcukor+ 1 citrom leve a mázhoz
Így készült:
A ribizlit megmostam, leszemeztem.
A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a mikróban megpuhított (félig megolvasztott) margarint, citrom levét és héját. Simára kevertem a masszát, majd a joghurtot több részletben hozzákevertem.
A simára kevert masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (28×32 cm-es) simítottam, a tetejére szórtam a ribizlit és 180 fokos sütőbe tettem. Tűpróbáig sütöttem.
Mikor kész lett, a porcukrot elkevertem a citromlével és a meleg süti tetején elkentem.
Kihűlés után szeletelhető.


Sok cukor van benne, mégsem volt túl édes, talán a citromnak és a savanykás gyümölcsnek köszönhetően. Sőt, a citromos íz jól is esett a nagy melegben. 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett a mázzal! Sok helyen hallani a pedagógus hiányról mégis azt halljuk a médiába hogy nincs gond:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva!
      A média azt mondja, amit mondania kell. Csak az látja, aki benne van, mennyire "nincs gond".

      Törlés
  2. Hű de guszta lett, gyönyörű a színe is! Nagyon fincsi, pikáns ízű lehetett. Most jöttünk meg Apukámtól, 10 napig voltam ott, nagyon jó volt, kirándultunk is, majd hozok képeket. Főztünk be ribizlilekvárt is, arról is készültek fotók, majd jönnek valamikor, előbb utóbb 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin!
      Mikor még albérletben laktunk, annyi ribizli volt, hogy nem tudtunk mit kezdeni vele. Akkoriban én is sok lekvárt főztem belőle, azóta csak csipegetünk a mi két kis bokrunkról.
      Nagyon jó lehetett Mözsön, olyan jó, hogy van kihez menned! Várom a fotókat! :-)

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...