Szombat esti fánk

 Leányzóm gyakran kéri, hogy süssek neki fánkot. Időnként kedvére teszek... Nem számít, hogy vége van a farsangi időszaknak- ha fánkra szottyan kedvünk, akkor eszünk. Hét közben délutánonként nem igazán van energiám ilyesmivel foglalatoskodni, így szombatra maradt. S hogy ne a szokásos kerek pufi forma legyen, a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrtam a közepét. Így kis koszorúk lettek. Leányzó meg is dicsérte, mondván, így több a roppanós külső felület. Lekvárral ettük, kinek milyenhez volt kedve- nekem épp meggyhez. 


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 3 nagyobb tojás
  • olaj a sütéshez
  • lekvár / porcukor a tálaláshoz
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne egyik evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet elvegyítettem a sóval és másik 2 evőkanál cukorral, citromhéjjal. Elmorzsoltam benne a fél csomag margarint. Hozzáadtam a tojásokat és az időközben felhabosodott élesztős tejet.
Összegyúrtam, megdagasztottam. 
Nekem épp elég volt a 4 dl tej, ha kemény lenne a tészta, még kerülhet bele tej. 
Kicsi liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni. 
Mikor megkelt, deszkára borítottam, jó ujjnyi vastagra nyújtottam. A legnagyobb kerek formával kiszúrtam, közepét kilukasztottam.
Olajat melegítettem, szép pirosra sütöttem benne a fánkok mindkét oldalát. 

A szaggatásnál maradt hulladékot újból összegyúrtam, de azokat már nem lyukasztottam ki, így lett szokásos fánk is. 
A szombat este el nem fogyott süti vasárnapi édesség gyanánt szolgált. Mert az 1 kg lisztből jó sok lett ám! 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek! A farsangi fánkot mi is így szoktuk csinálni, közepén kis lyukkal, sokkal lobban át tud sütni az egész. Néha én is szoktam év közben is sütni fánkot, nem kell hozzá farsangnak lenni, hogy egy jót együnk 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Most a 30 fokban nem biztos, hogy nekiállnék fánkot sütni, de amúgy bármikor, télen-nyáron örül neki mindenki.

      Törlés
  2. A fánk nálunk is jöhet bármikor, lyukkal a közepén, vagy anélkül... :-D

    VálaszTörlés
  3. A fánk nálunk is nagy kedvenc, de ennek ellenére nagyon ritkán sütök .... nem szeretem, hogy az egész házban sült olaj szag lesz.
    A te fánkjaid nagyon kis csinoskák lettek, szép egyformák. :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...