Csak néhány éve kaptam rá a szilvás sütik ízére. Nagyon szeretem a vele készült sütiket -is-, s ha választanom kéne, azt hiszem, a szilvás pite lenne a kedvenc. Igyekszem mindig valami mást is próbára tenni. Ezúttal ez a recept inspirált. Nem követtem mindenben a receptet, sőt. De kiállta a próbát!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 1 evőkanál cukor+ 1 teáskanál
- 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál fehéj
- 5 dl görög joghurt
- 4 kicsi tojás
- 20 dkg cukor
Így készült:
A tésztához a tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a teáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, csipet sót, egy evőkanál cukrot elvegyítettem, elmorzsoltam a zsírral, majd a tojás, élesztős tej hozzáadásával összegyúrtam. Egy evőkanál tejföl is került bele, hogy könnyen gyúrható tészta legyen.
Letakarva pihenni hagytam.
Közben a szilvát megmostam, lecsepegtettem. Kimagoztam, mérettől függően félbe-negyedbe vágtam.
A joghurtot elkevertem az egész tojásokkal és a cukorral, jó alaposan.
A cukrot elvegyítettem a fahéjjal.
A tésztát tepsi méretűre nyújtottam (28×32 cm-es), amit kikentem, mielőtt beletettem a tésztát.
A tészta tetejét kiraktam a szilvaszeletekkel, megszórtam a fahéjas cukorral. A tetejére kanalaztam a joghurtos keveréket és 180 fokos sütőbe tettem.
Addig sült, míg körben a széle elkezdett pirulni.
Finom, gyümölcsös-krémes, édeskés-savanykás süti lett belőle. Talán mégis elő kellett volna sütni a tésztát, mert kicsit megáztatta a gyümölcs és joghurt, de ez csak látványra zavart- engem.
Nagyon guszta, finom pikáns lehet, krémes, édes is savanykás is. Megnéztem az eredeti receptet is, a tied sokkal szebb 😄.
VálaszTörlésÓ, köszönöm szépen, Katalin!
TörlésNagyon guszta, szép szeletek! Nekem is kedvenc gyümölcseim egyike a szilva:)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva!
Törlés