... vagy húsgombócos káposzta, de még találóbb lenne a lusta töltött káposzta elnevezés. Mert minden benne van, ami az említett, kissé macerás ételben, csak jóval gyorsabban elkészül.
A mai délutánt sütésre szántam, de semmi kedvem hozzá. Ha ritkán ugyan, de ilyen is van. Majd holnap sütök-főzök. Kirándulásra úgysem alkalmas az idő, Leányzó meg délután megy vissza, addig elkészül minden. Most pedig blogot írok.
Tegnap igyekeztem haza, de mire hazavergődtem, mivel épp nem volt főtt kaja, a család "éheztében" rendelt pizzát. Így nem volt okom sietni a főzéssel, vacsorára készült el mindjárt két fogás is: az egyik a káposztás étel, a másik, mivel sejtettem, hogy Leányzóm nem lesz elragadtatva tőle, az örök kedvenc kapros tokány. De az már szerepel a blogon, most jöjjön a lusta töltött káposzta:
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 evőkanál házi ételízesítő
- 1 tojás
- só, bors, paprika
- 1 teáskanál morzsolt kapor
- 1,5 dl rizs
- kevés olaj
- 1 kicsi fej káposzta
- 2 dl sűrű paradicsomlé
- 1 szál kolbász
- csombor
- tejföl a tálaláshoz
Így készült:
A káposztát csíkokra vágtam, a kolbászt felkarikáztam. A hagymát megpucoltam, felaprítottam.
A darált húst, tojást, apróra vágott hagymát, ételízesítőt, fűszereket, csapott teáskanálnyi sót, kaprot, rizset összekevertem, gombócokat formáztam belőle.
Mivel sütőben készült, tepsibe pakoltam mindent: az alját kikentem olajjal, előbb néhány szál csombordot fektettem az aljára, erre fele kolbászkarika, majd a káposzta fele került. Ráültettem a gombócokat, majd befedtem a maradék káposztával, rászórtam a többi kolbászt. A tetejére is szórtam kevés kaprot, majd ráöntöttem a paradicsomlét, sót szórtam rá, és annyi víz került rá, hogy éppen ellepje az egészet. Sütőbe tettem, 190 fokra, és addig volt benn, míg a káposzta megpuhult.
Nem árt az elején letakarni alufóliával, én nem tettem meg, ezért a tetején a kilógó káposztaszálak sötétre pirultak. Előbb tejföllel együtt terveztem sütni, aztán ezt elvetettem, csak tálaláskor ettünk hozzá. Kellett is, mert a friss káposzta édeskés.
Finom volt, nekem kimondottan ízlett. Habár nem egy töltött káposzta, de ízvilágában mindenképp emlékeztet rá.
Nagyon guszta és finom lehetett! Nálunk évek óta a töltött káposzta ilyen gombóccal készül bár én savanyú káposztával készítem és mindenki nagyon szereti!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! Savanyú káposztával még finomabb lehet.
TörlésNagyon guszta, finom lehetett! Én is szeretem a káposztát ételeket, a férjem nem annyira, így ritkábban készül, mert egy-két adagot nehéz lenne főzni....
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nálunk a gyerekek nem rajonganak érte- de a töltött káposztát már megeszik.
TörlésImádom a töltött káposztát, de még sosem készítettem.
VálaszTörlésLehet, hogy egy ilyen "lusta" recepttel kellene kezdenem?? Nekem nagyon tetszik!
Szerinted cseréptálban is működne a dolog??
teller-cake nekem ami van cseréptálam ahhoz van receptajánló kis füzet és a töltött káposzta is köztük van.
TörlésZsuzsa, én úgy gondolom, cseréptálban is készíthető. Nekem is van, de sose használtam, ott porosodik a szekrény tetején. Talán be kéne vetni... Egy próbát mindenképp megér ez a lusta változat. Ha szeretetitek a töltött káposztát, ez sem okozhat csalódást.
TörlésFinom lehetett! :)
VálaszTörlésIgen, finom volt! :-)
Törlés