Tepertős pogácsa...


 ...másképp. Azaz nem rétegezve, csak simán összegyúrva, liszteket vegyítve.

Már rég volt sós süti a blogon, pedig szinte minden hétvégén sütök az édes mellé, de szegények mindig háttérbe szorulnak, vagy olyan készül, ami már szerepel a blogon. Ilyen még nem, csak az Anyukámtól tanult módon. Volt  a hűtőben el nem fogyott tepertő- véletlenül sem annyi, hogy egy kenegetős-hajtogatóshoz elég legyen, ezért készült ily módon. S így is finom volt, olyan jó roppanós-ropogós. 


Hozzávalók:
  • 20 dkg tepertő
  • 10 dkg zsír
  • 75 dkg liszt( ebből 40 fehér, 20 teljes kiőrlésű, 15 rétesliszt)
  • 1 tojás
  • nagy csipet bors
  • 1,5 teáskanál só
  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő 
  • 1 teáskanál cukor
  • + 1 tojás, nagy csipet só, magvak a tetejére
Így készült:
A tepertőt ledaráltam.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Miközben ez teszi a dolgát, a liszteket tálba mértem- lehet csak fehér liszt az egész-, a sót belekanalaztam- egy púposan mért teáskanállal és egy csapottal-, a  tepertővel és zsírral, borssal összemorzsoltam. Beleütöttem a tojást és a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, rövid ideig dagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Úgy egy óra múlva lisztezett deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, egyszer hajtogattam. Újra kinyújtottam, ezúttal úgy jó ujjnyi vastagra. Kisebb pogácsaszaggatóval kivagdostam, tepsibe pakoltam.
A tojást a nagy csipet sóval felvertem, lekentem vele a pogácsákat, tetszés szerinti maggal beszórjuk- én egy részére köménymagot szórtam, másik részére szezámot, de lett lenmagos is. 
190 fokos sütőben sültek, addig, míg szépen megpirultak.

Hamarabb elfogyott, mint az édes- igaz, abból kétfajtát is sütöttem. 
Még tegnap este nekifogtam megírni a bejegyzést- aztán elkezdtem pletyózni a Nővéremmel, így abbamaradt. Ma nem trécselek, írok! 😀 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, nem is látszik rajtuk, hogy nincs hajtogatva! Lassan jönnek a hűvös őszi napok, ilyenkor jólesik majd a töpörtyűs pogácsa, most én is kedvet kaptam hozzá 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! Sajnos itt vannak a fázós őszi napok... nem kedvelem őket, de bízom benne, lesz még részünk kis vénasszonyok nyarában is. :-)

      Törlés
  2. De örülök, hogy megint rendszeresen írsz! De ezt most nem kellett volna megnéznem, mert nekem is a sósak a kedvenceim. Most egész este erre fogok gondolni.:))

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm, Toncsi! Már csak azért is rendszeresebben írok, mert addig sem kell portfóliót írnom! :D

      Törlés
  4. Csodás pogácsák! Én is kedvet kaptam hozzájuk! 😊

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...