Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 púpos teáskanál só
- 10 dkg margarin
- 1 tojás + 2 sárgája
- 5,5 dl házi tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 50 dkg darált tepertő
- kevés őrölt bors
- 1 teáskanál mustár
- 1 tojás lekenni
Így készült:
A tepertőt ledaráltam, elkevertem a mustárral és két-három tekerésnyi frissen őrölt borssal.
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam benne a margarint. Hozzáadtam a tojást és a sárgákat valamint a felfutott élesztős tejet, s a többi langyos tejjel megdagasztottam. Közepesen kemény tésztát kell kapni: ne legyen szétfolyós, maradjon egyben, de azért könnyen belemenjen az ujjunk.
A tésztát letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, vékonyra kinyújtottam, téglalap alakúra. A tepertő nem volt éppen kenhető állagú, ezért picit beraktam a mikróba, hogy puhuljon, de ne melegedjen át. Rákentem a tészta kétharmadára. Az üresen maradt harmadot ráborítottam a tésztára a közepéig, majd a másik felét rá az egészre. Így három rétegű lett a tészta. A kapott téglalap egyik felét ráhajtottam a közepéig, a másik felével beborítottam.
Fél órai pihentetés után kinyújtottam, újra hajtogattam ugyanígy. Megint fél óra pihentetés, majd kinyújtottam a tésztát úgy másfél ujjnyi vastagra.
Bevagdostam a tetejét, közepes pogácsaszaggatóval kivágtam, igyekezvén, hogy minél kevesebb hulladék legyen, mert újra összegyúrva már nem lesz leveles.
Tepsibe rakosgattam, felvert tojással lekentem, 180 fokon szép pirosra sütöttem őket.
Jó ropogósak voltak, s szép leveles. Meg finom! :-) Azon frissiben elfogyott az első tepsivel- hárommal lett összesen, tehát jó kiadós adag.
Van már a blogon tepertős pogácsa recept, itt és itt, de szerintem mind közül ez lett a legfinomabb. Anyukám mindig hajtogatva készítette, bár a tészta összetevőit és a tepertő mennyiségét nem ismerem. Szerintem ő sem recept alapján készítette, hanem emlékezetből, vagy érzésre. Én meg... próbálom elővarázsolni a régi ízeket...
De szép pogácsák, fényesek, nevetősek :-) Látszik rajtuk, hogy hagyják magukat enni :-)
VálaszTörlésA kedvenc pogácsám a tepertős, nagyon szeretem, de csak úgy mint nálatok elég ritkán készítem. Nagyon szépek lettek, tízóraira milyen jó is lenne pár darab. :)
VálaszTörlés