Narancstorta

Ma egy hete voltunk Unokaöcsém szülinapján, neki készült ez a torta.
13 éves lett, Fiammal szinte egyidős. Nem csak unokatestvérek, mondhatni, hogy legjobb barátok is. Nagyon egy húron tudnak pendülni, jóban, rosszban. Nem találkoznak túl gyakran, de igazi ünnepnap s várva várt alkalom, mikor végre összedughatják a fejüket. Most is hetekig készültek az alkalomra, de a sorozatos megfázások majdnem közbeszóltak. Lázcsillapítóval felszerelkezve indultunk el, mert tudtam, ha lemondjuk, egész napos duzzogás, orrlógatás lesz. De átvészeltük a szülinapot, amit erről a fránya vírusról nem mondhatok el. A férfiak már kifele lábalnak belőle, de igazán jól még most sincsenek. Hogy fel ne lélegezhessünk, most a Leányzón jelentkeznek a jól ismert tünetek: hőemelkedés, rekedtség, köhögés.
Csak túl leszünk egyszer rajta, most jöjjön a torta. Egy régi Kiskegyed Konyhájában találtam a receptet, lecsaptam rá, mert jónak tűnt a narancslekvár és cukrozott narancshéj apasztásra. Jó is lett:-)

Hozzávalók:

  • 1 piskótatekercs
  • kis üveg narancslekvár
  • 10 dkg cukrozott narancshéj
  • 3-4 evőkanál narancsszörp és ugyanannyi víz keveréke (eredetileg narancslikőr)
  • 1 tasak zselatinpor (1,5 dkg)
  • 1 dl víz
  • 4 tojássárga
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 4 dl tejszín
A tetejére:
  • 1 narancs
  • a maradék pudingpor
  • 1,5 dl narancsszörp és 1 dl víz keveréke
  • vagy tortazselé
Így készült:
A piskótatekercset megkentem a lekvárral, hidegre tettem. Én sütöttem 5 tojásból nagy tepsibe, de lehet készen vásároltat is használni.
A kisebb darabokra aprított narancshéjat beáztattam a szörp és víz keverékébe.
A zselatint beáztattam fél dl vízbe, hogy felpuhuljon. 
A tojássárgákat a cukorral és vaníliapudinggal simára keverjük. , hozzáadunk fél dl tejet, majd a többihez adva állandóan kavargatva felfőzzük. Habos, könnyű krém lett belőle. A zselatinhoz fél dl forró vizet kevertem, majd egy kevés forró krémet tettem hozzá, simára kevertem. Hozzáadtam az többi krémhez, a cukrozott narancshéjjal és annak levével együtt. Simára kavartam, hagytam kihűlni. 
A piskótatekercset ujjnyi vastag szeletekre vágtam, egy kapcsos tortaforma alját kibéleltem vele.
A tejszínt kemény habbá vertem. Több részletben a narancshéjas krémhez kevertem, a tortaformába borítottam. Másnapig hideg helyen tartottam. A krém jól megdermedt.
A narancsot megpucoltam, karikákra vágtam, kiraktam vele a torta tetejét. A pudingport a szörp és víz keverékében megfőztem, a narancs tetejére simítottam.
Eredetileg tortazselé kellett volna a tetejére, de annak ellenére, hogy biztos voltam benne, nem volt otthon. Így nem igazán látszanak a tetején a narancskarikák.

Ilyen képeket sikerült készíteni a bulin:-)
És egy jó tanács, amit én nem szívleltem meg: a tortaformát célszerű kibélelni sütőpapírral, mert anélkül nem mertem leszedni, így rajta maradt a forma alján.


12 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, gondolom, nagy sikere volt az ünnepelt és a család körében. Direkt tetszik a tetején a pudingos máz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, köszönöm szépen! Igen, sikere volt, finom, könnyű, nem túl édes torta lett belőle.

      Törlés
  2. Nagyon szuperül néz ki! Kitartás, talán jön a jobb idő, és talán vele a vitaminok, és az egészség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! A biztatást is. Kitartok, főleg nekem muszáj, bár igencsak elegem lett a betegápolásból.

      Törlés
  3. Gyönyörű torta, és a narancs is tele van vitaminnal:) Kitartást és jobbulást nektek. Mi még nem voltunk betegek, szerencsére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm! Gyönyörűnek azért nem mondanám:-) Azért már jól haladunk a jobbulás fele, holnap Gergő már mehet suliba. Kívánom Nektek, hogy továbbra is kerüljenek el a vírusok!

      Törlés
  4. Nagyon szép lett a tortád, a narancsos édességeket mi is nagyon szeretjük. További gyógyulást kívánok! A betegség szerencsére minket is elkerült idén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm szépen!
      Eddig minket is elkerültek ezek a járványok, de most belecsöppentünk a közepébe. Ti kerüljétek el továbbra is!

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki ez a torta, szeretem az ilyen tortákat (is). :D De jó lett volna belőle egy szeletke! :)
    Az ünnepeltnek biztos tetszett és ízlett!

    Mielőbbi gyógyulást kívánok Nektek! Mi még nem voltunk betegek (tulajdonképpen Milán 2 éves múlt, de még soha nem volt beteg, semmi vírus, semmi megfázás), remélhetőleg a változékony tavaszt is "megússzuk".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm!
      Már meggyógyultunk:-) Milán szerencsés, meg Ti is, s kívánom, így is maradjon.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...