2013. szeptember 29., vasárnap

Meggyes-krémes szelet

Ez a süti még a lusta nyár termése. És még mennyi van! Jó néhányról már nem is tudom, pontosan hogy készült, honnan merítettem az ihletet. Ezt igen, mert gondosan idekészítettem az újságot, amiből készült, a számítógép mellé, hogy mihamarabb közzétegyem. Nos, ennek közel két hónapja... 


Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 egész tojás+ 1 sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
  • 2 üveg magozott meggybefőtt
A krémhez:
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • maréknyi darált dió beszórni
Így készült:
A lapokhoz valókat összegyúrtam. Úgy emlékszem, még kellett lisztet tennem hozzá, mert kissé lágy lett a tészta.
A meggybefőtteteket leszűrtem.
A tésztát 4 részre osztottam. Az elsőt kinyújtottam, tepsibe tettem, elosztottam rajta fele meggyet, a második kinyújtott lappal befedtem. Kisütöttem. Miközben sült, a másik két lap közé is meggyet tettem, s ezt is kisütöttem. Hűlni hagytam.
A krémhez a lisztből, vaníliás cukorból és tejből pépet főztem. (A közepesen púpos kanállal mért lisztet előbb kevés tejjel simára kevertem, majd a többi tejet fokozatosan hozzáadtam, s állandóan kevergetve sűrűre főztem.) Kevergetve kihűtöttem. Közben a margarint is kikevertem a cukorral. A kihűlt pépet kanalanként hozzáadtam, habosra kavartam.
Fele krémet a két meggyes süti közé kentem, a másik felét pedig a tetejére. Darált dióval szórtam be.

(Recept forrása: Receptözön, 2013/1.)
Igazán finom süti lett belőle, ezúttal sem csalt a megérzésem.
Kis változtatáson azért átesett, eredetileg a krém pudinggal van készítve, s az összes a közepében van, a tetején pedig csokimáz. De elég sok lett a krém, s attól tartottam, ha mind belekenem, szeleteléskor kibújik belőle. Ezért került a tetejére is belőle. Így elmaradt a csoki, s hogy ne legyen csupasz, beszórtam darált dióval a tetejét. 
Az újságban lévő fotó alapján biztos voltam benne, hogy nem meggyszemek, hanem lekvár van a lapok között. Mire kisült, az enyém is teljesen úgy nézett ki. Tényleg magozott meggybefőtt van benne:-)

2013. szeptember 26., csütörtök

Blogkóstoló 11. Sajttal töltött húsgolyók fokhagymás tejben sült sajtos burgonyával

...szilvacsatnival bolondítva Jankánál, ami nálam kimaradt, mert az ilyen-olyan csatnik (még) nem honosodtak meg a konyhámban.
Szóval elérkezett kedvenc játékom, a Blogkóstoló 11. fordulója. S mindjárt vége is. Sikerült megint az utolsó előtti pillanatra hagynom. Pedig észben tartottam ám a határidőt, de odáztam meg odáztam, mert van még egy hét, még három nap, de már csak kettő, s nagyon nem szeretem az utolsó napra hagyni az elintéznivalókat. Így hát megcsíptem megint az utolsó előttit. Pedig számtalanszor átböngésztem Janka blogját, ugyanis Dina, az aktuális forduló háziasszonya őt sorsolta nekem. Nagy kísértést éreztem arra, hogy egy gyors kevert sütit válasszak, meg arra is, mivel éppen formabontó korszakomat élem, hogy azért se sütit készítsek. Hát nem is azt készítettem.
Janka blogját rendszeresen olvasom (na jó, ez az utóbbi két hónapra nem vonatkozik), élvezettel legeltetem szemem fotóin, s közben csodálom bátorságát, amellyel az ízeket, színeket, alapanyagokat ötvözi. Már elcsábultam nála egyszer-kétszer! Ezúttal, miután végigböngésztem összes süteményét- volt azért néhány jelölt-, mégis egy főétel mellett döntöttem. Mát készítettem, de a tegnapi vacsora újra ez lett: fincsi húsgolyók tejben sült krumplival.

Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:

  • 60 dkg sertés- és marha darált hús vegyesen
  • 4-5 szelet szikkadt kenyér
  • 2 tojás
  • bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sajt tölteni
  • prézli
A krumplihoz:
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg sajt
  • tej
  • szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
Így készült:
A krumplit megpucoltam, felkarikáztam. Felét tepsibe tettem, sóztam, rászórtam fele sajtot, majd a krumpli másik felét, sóztam. 2-3 dl tejbe belekevertem a zúzott fokhagymát és kevés őrölt szerecsendiót, a krumplira öntöttem. Nem kell, hogy ellepje a tej, a felső réteg krumpli érjen ki belőle. Tehát annyit még utánaöntöttem. A tetejére szórtam a többi sajtot, s 190 fokos sütőbe toltam. 
A darált húst fűszereztem, a kenyeret beáztattam, majd kifacsarva a húshoz adtam. A tojásokkal összegyúrtam. Kevés prézlit is tettem bele, hogy ne legyen lágy. 
A sajtot kis kockákra vágtam. (Én háromszögű sajtot használtam, Medvét, gondolván, az nem folyik ki. De egyik-másikból mégis kikukucskált.) Minden húsgolyó belsejébe rejtettem egyet. Prézliben meghengergettem, majd olajban kisütöttem. 
Közben villával ellenőriztem a krumplit is. Mikor már puha volt, kivettem a sütőből.
Friss zöldséggel, savanyú uborkával ettük. 

A recept eredetije Jankánál:-)
Az, hogy újra elkészült, s nem utoljára, gondolom, elég dicséret. Tényleg finom! Amúgy is krumplirajongók vagyunk, sokszor esszük ilyen-olyan formában, most eggyel gyarapodott a lehetőségek tárháza. 

2013. szeptember 15., vasárnap

Néger szelet

Kicsit hosszabbra nyúlt a szünet, mint terveztem, de most már itt vagyok. Tele élményekkel, változásokkal, s természetesen sütivel. Mert a több mint egy hónaposra nyúlt "pihenés" alatt nem keveset sütöttem, s mostanra bizony már nagyon hiányolni kezdték az ujjaim a billentyűzetet:-)
A legutóbbi sütivel kezdem, ami a mai több órás konyhai ténykedésem egyik eredménye. Egy ősrégi süti, gyerekkorunkban gyakran került az asztalra. Anyósom sütött múlt héten kakaós kavart sütit, s erről eszembe jutott, milyen rég is sütöttem négert. Mire a gyerekek nevetni kezdtek: Anya, te szoktál négert sütni? Persze tudták, miről van szó, de miért ne ragadják meg az alkalmat egy kis bohóságra?
Mindenki ismeri ugyan ezt a sütit, ki így, ki úgy készíti. Én Anyukám receptje alapján, persze duplázva az adagot, nagy tepsihez s azon kéréshez igazodva, hogy Fiam sütit vihessen a lányoknak a suliba. Mert szeretik. Be kell náluk vágódni valahogy:-)

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 teáskanál kakaó
A tetejére:
  • fél üveg lekvár
  • 6 tojás fehérje
  • csipet só
  • csipet só
  • 25 dkg cukor
Így készült:
A sárgákat, cukrot, vajat simára, habosra kevertem. Kimértem a tejet, lisztet, s váltakozva a masszához kevertem, a kakaóval és sütőporral együtt.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe (28×38 cm-es)simítottam a masszát, s 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Míg sült, a tojások fehérjét előbb a sóval, majd a cukorral keményre vertem.
A megsült süti tetejét megkentem lekvárral, rásimítottam a habot, s visszatettem a sütőbe, míg a teteje elszíneződött. 
A recept eredetileg szódabikarbónát kér, s 5-5 dkg cukorral többet ír elő. Így is elég édes, sőt. Hogy is ne, fél kg cukor van benne összesen, ez nem kevés. Ha pedig a használt lekvár savanykás, csak előnyére válik.
Van, aki csokival csorgatja be a tetejét, sőt olyat is láttam, hogy teljesen bevonták a tetejét vele. Nem vagyok én megvetője a csokoládénak, de ez most a mi családi receptünk alapján készült. Régen is szerettük, most még annál is jobban esik feleleveníteni a régi ízeket. Az enyéim meg jóízűen ették egyik négert a másik után:-)