Blogkóstoló 16. Pihekönnyű barackos túrós pite

És hamarosan lejár a 16. Blogkóstolóra készített ételek közzétételi határideje! Húsvét előtt még meglestem, hogy még véletlenül se maradjak le, de megkönnyebbülve nyugtáztam, hogy május 4-ig még ráérek. Ugyan még kedd este készült el a kiszemelt sütemény, de csak most értem ide vele. Persze a finomságnak híre-hamva sem azóta, sőt, már másnap reggel nem volt, miután becsomagoltam a maradékot tízórai mellé. Na jó, vendég is volt rá, nem mind mi faltuk fel.
Szóval az aktuális játék házasszonya Vea, aki Limont sorsolta nekem, a Rózsaszín limonádé blog íróját. Nem jártam még nála, így érdeklődéssel vetettem bele magam recepttengerébe. Először csak úgy, kíváncsiságból, megcsodálva tortáit, másodjára keresési céllal. Átböngésztem elejétől végig, lecsapva a számomra érdekes receptekre. Aztán megint az elsőként favoritnak megítélt lett a befutó: a barackos túrós pite. Kétszer szerepel nála ez a túrós pite, először csak úgy simán, másodjára barackkal feldobva. Nekem aszalt sárgabarackom volt itthon, ez került bele.
Kicsit emeltem a hozzávalók mennyiségén, a tepsim méretéhez igazítva. Mit is mondjak róla... kell-e nagyobb dicséret, mint hogy pillanatok alatt elfogyott?

  • 35 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 0,7 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 15 dkg margarin
  • 4 nagy tojás sárgája
A töltelékhez:
  • 70 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 4 tojás fehérje
  • csipet só
Így készült:
A langyos tejbe elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztben elmorzsoltam a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrtam belőle.
A túrót elkevertem a cukorral, vaníliával, citromhéjjal, majd a liszttel és kisebb darabokra vágott aszalt sárgabarackkal. Végül hozzáadtam a csipet sóval keményre vert tojásfehérjéket.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam. Az egyik lapot tepsibe tettem, elsimítottam rajta a tölteléket, majd a másik tésztával befedtem.
180 fokos sütőben kisütöttem.
Bár pihentetni kéne sütés előtt a tésztát, nálam ez elmaradt. Még melegen vágtam meg a sütit, a fotózott példányok is még szinte gőzölögnek.

A húsvét jegyében zajlott ugyan a játék, de hol van az már, így a húsvéti díszítés elmaradt. De ettől függetlenül merem ajánlani a sütit bármilyen ünnepi alkalomra!
Veának köszönöm a játékot, Lányának a szerencsés húzást, hisz sokkal izgalmasabb ismeretlen berkekben kalandozni:-) Limonnak meg a receptért jár a köszönet!

10 megjegyzés:

  1. Nagyok szép lett, szerintem ez igazán jó választás! Köszönöm a kedves szavakat!
    Limon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Limon! Szerintem is jó választás volt:-)

      Törlés
  2. Remek sütit választottál, mert látszik, hogy nagyon finomságos lehetett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka, a látszat nem csal, valóban finom volt!

      Törlés
  3. Tényleg pillekönnyűnek tűnik, küldhetnél is a szél hátán néhány darabot! ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, küldöm! Éppen fúj a szél, biztosan hamarosan odaér:-)

      Törlés
  4. Szoktam hasonlót sütni, csak barack nélkül, imádom!
    Nagyon szépeket szeleteltél ám... :)

    VálaszTörlés
  5. De jól néznek ki, jól választottál! :) Aszalt sárgabarackkal is nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Húh, nagyon guszta ez a sütemény és valóban könnyűnek tűnik! :)

    VálaszTörlés
  7. Szeretem a könnyed sütiket (is!) :))

    VálaszTörlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...