Hozzávalók:
- 65 dkg liszt
- 2 főtt krumpli (30 dkg)
- 1,5 teáskanál só
- 1,2 dl olaj
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3,5 dkg élesztő
- 2 gerezd fokhagyma
- nagy csipet bors
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 tojássárga+1 evőkanál tej lekenni
Így készült:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót tálba tettem, belereszeltem a krumplit. Hozzáöntöttem az olajat, elmorzsoltam.
Hozzáadtam a tojást, fűszereket, préselt fokhagymát, élesztős tejet, s megdagasztottam. Mivel ragadt a tészta, még egy evőkanál olajat dagasztottam bele, ettől jóval kezelhetőbb lett.
Letakarva jó félórányit kelesztettem. Ezután lisztezett deszkára borítottam, vékonyra nyújtottam, hajtogattam. 10 percnyi pihentetés után jó ujjnyi vastagra nyújtottam. Bevágtam a tetejét, pogácsákat szaggattam belőle, tepsibe rakosgattam. Még kelesztettem negyed órányit, majd a tejjel elkevert tojássárgával lekentem, 180 fokos sütőbe tettem.
Pirulásig sütöttem.
Férjem kolbászillatot vélt terjengeni a konyhában:-) Csak a pogácsa sült, amit aztán jóízűen kóstolgattak. Jó puha lett, amit a krumpli garantál, és kellemesen fűszeres ízű. Lehet, elbírt volna több fokhagymát is, de kezdetnek nem mertem többet tenni bele. No és még egy leheletnyi só sem ártott volna bele.
Izgalmasan hangzik és biztos fincsi lehet a fokhagymával! :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, piros-mosolygós pogácsák! :)
VálaszTörlésMilyen szépek lettek, és biztosan nagyon finomak is! :)
VálaszTörlésNa, ha ezt Apukám látná... Imádja a fokhagymás pogácsát... :)
VálaszTörlésNagyon szép mosolygósakat sütöttél.