Sonkás-sajtos pufi kiflik

Annyira nem volt kedvem ma nekifogni sütni, hogy inkább minden mást csináltam, csak azt ne. Ezért vagyok még mindig a konyhában... De ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy. Így voltam ma sütéssel: nekiláttam, aztán nem bírtam abbahagyni: még ezt is, meg ezt is, ezt se hagyjam holnapra...
Készültek virslis virágok, meg jó sok kifli, sonkás-sajtos töltelékkel. Most ezeket örökítem meg:
Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 2 teáskanál só
  • 25 dkg margarin
  • 1,5 dl tejföl
  • 3 tojás sárgája
  • 4-4,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg sonka
  • 2 evőkanál tejföl
  • pici só, bors
Lekenni: 1 tojássárga, szezámmag beszórni

Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Közben a lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojássárgákat, élesztős tejet s gyúrni kezdtem. Közben apránként még szükséges mennyiségű langyos tejet adtam a tésztához. 
Megdagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot és sonkát lereszeltem (csirkemell "sonkát" használtam), pici sót és borsot adtam hozzá és 2 nagy evőkanál tejfölt. Összekevertem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 5 részre osztottam. Mindegyik részt a lehető legnagyobb körré nyújtottam, s 16 szeletre vágtam: kettőbe, négybe, majd feleztem, s megint feleztem a szeleteket. 
A szélesebb végükre raktam egy kevés tölteléket, felsodortam, kiflivé hajlítottam, s tepsibe raktam úgy, hogy a tészta vége a kifli alá kerüljön.
Lekentem egy evőkanálnyi tejjel elkevert tojássárgával, s megszórtam szezámmaggal.
180 fokos sütőben kisütöttem őket.
Persze másféle mag is kerülhet a tetejére, vagy akár reszelt sajt is.
Finom, puha kiflik lettek, már rájártunk. A többit meg eltettem holnapra:-)

2 megjegyzés:

  1. Szépek! Boldog új évet Neked és az egész családodnak!

    VálaszTörlés
  2. Isteniek lehettek ezek a kiflik, gyönyörűek :) Nagyon boldog Új esztendőt kívánok nektek, drága Gerdi :)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...