Bodzavirág lekvár

Tavaly főztem először, s mire közzé tettem volna, már elvirágzott a bodza, de idén ki nem hagyom.  Akkor csak egy adag készült, kíváncsiságom kielégítése végett. Akkora sikere volt, hogy idén többet főzök belőle. Ma meg is lett az első adag, Leányzó hathatós közreműködésével. Még szép, hogy segít, hisz , mint most mondta, ez lett a kedvenc lekvárja, s Ő rendelt belőle tetemes mennyiséget. Ami azért nem lesz annyira sok, de legalább 3 adagnyi.
Kolléganőm főzi évek óta, nagyon dicsérte, hát kértem tőle receptet. A dzsemfix miatt gyanakodtam rá, korábban még sosem használtam, de muszáj volt kielégítenem a kíváncsiságomat. Tényleg nagyon finom, kellemesen savanykás-bodzás-édes ízű. Azt is mondta kolléganőm, hogy túrós palacsintában nagyon finom. S milyen igaza volt!




 Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • kb. 40 bodzavirág
  • 2 citrom
  • 60 dkg cukor
  • 4-6 alma
  • mokkáskanálnyi citromsav
  • 2 csomag dzsemfix
Így készült:
A bodzavirágot fazékba tettem, rákarikáztam a citromot, hozzáadtam a citromsavat, s ráöntöttem a liter vizet. Egy napra a hűtőbe tettem.
Másnap az almát -4 nagyot- megpucoltam, megreszeltem, s párolódni tettem. Mikor puhának ítéltem, hozzáadtam a cukrot, tovább főztem rövid ideig. Rászűrtem a citromos bodzalét, beleborítottam a dzsemfixet, s mintegy 10 percig kis lángon főztem. 
Alaposan kimosott üvegekbe szedtem, lezártam, 10 percre fejtetőre állítottam.

Tavaly levendulával is főztem egy adagot, ugyanígy, az is finom volt. 
Az alma darabos marad benne, de nekem tetszik is így, van mit "harapni" rajta, nem csak zselé. Vaníliát is írt hozzá a recept, én most kihagytam. 
Jövő héten főzzük a második adagot! :-)
Palacsintába pedig- kihagyhatatlan!








11 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Felcsigáztad az érdeklődésemet. Ha talál a család szép tiszta bodzavirágot biztos kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk nagyon ízlik. Kíváncsiságból próbáltam ki, nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz. Egy adagból érdemes próbát tenni, de nem hinném, hogy csalódás lenne. Nekünk van az udvaron egy időközben szép nagyra nőtt bodzafa, az idén már ellát elegendő virággal. De a határban is rengeteg van- vidéki lét előnye! :-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, a színe is gyönyörű! Amit Anitól kaptam, a Vidék íze újságot, abban is van egy hasonló recept. Idén még nem sikerült bodzát szednünk, de ha találunk, lehet hogy kipróbálom. Palacsintába tenni is jó ötlet volt, azok is nagyon guszták lettek, meg persze finomak is :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, tényleg finom, érdemes kipróbálni. Interneten böngészve találtam több hasonló receptet, inkább az arányok változnak- én ezt próbáltam, és bevált, ennél maradunk. Hétvégén szép idő volt-van, ha épp kirándultatok, biztos találtatok bodzát.

      Törlés
    2. Tegnap sikerült szednünk, igaz em sokat. Most délután el is készítettem, de csak egy kisebb adagot, mert még szörpöt akarok holnap főzni a többiből :-)
      Szép is lett, finom is lett, holnap talán teszem is fel....

      Törlés
  3. Kedves Gerdi! Érdeklődöm, hogy meddig állnak el ezek a finomságok? Üdv: Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila! Egy évig biztosan eláll, a következő bodzaszezonig. Tovább még nem próbáltam... A legutóbbi befőzésből még jó néhány üveggel van, egyet majd kíváncsiságból meghagyok. Aztán majd beszámolok! :-) Üdvözlettel: Gerdi

      Törlés
  4. Kedves Gerdi! Én most csinálom, de nem értem miért csak 1 l víz kell. Nagyon kevés az 1 l víz ennyi virághoz, az alján van csak a fazéknak. Más recept is ennyit ír, nem értem hogyan lehet így rendesen kiáztatni a bodzát.... Most tettem hűtőbe, de több vízzel, legfelejebb holnap lesz belőle limonádé is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bodzalekvár-készítő! Én mindig 2-3 adagot készítek egyszerre, s nem lábasban, hanem mélyebb edényben pihentetem a hűtőben- volt, hogy egy hétig is ott volt, mert nem volt időm folytatni. Valóban kevésnek tűnik a víz, kissé bele kell nyomkodni a virágokat. Ha több vizet tettél, dzsemfixből is több kell majd, mert lényegében az szilárdítja meg- ezért ez a vízmennyiség egy adaghoz. Most tégy egy próbát, tapasztalatszerzésképpen, legközelebb rutinosabb leszel. Sok sikert hozzá!
      Nálunk még híre-hamva sem bodzavirágnak- de ha virágozni kezd, én is hozzálátok a gyártásához. :-)
      Üdvözlettel: Gerdi

      Törlés
    2. Nekem a fazék volt a legnagyobb, amibe tehettem, te is azt írtál a receptben. De hogy lepi el neked 1 l víz? Hiába nyomkodom bele, amíg frissek a virágok magasak. Napok alatt összeesnek a citromtól, de nem másnapra.

      Törlés
    3. Nekem sem lepte el teljesen a víz a virágokat. Ha esetleg levágod a virágok vastag szárát, kisebb a mennyisége már így is. De lehet, azóta már túl vagy rajta... Kifőzted? Milyen lett? Hétvégén már láttam erre is virágzó bodzabokrokat, ha lesz időm, péntek-szombaton nekiállok, s fázisfotós lekvárt főzök. De nem ígérem- hosszú hét, forgalmas hétvége vár rám.
      Mint írtam, volt, hogy egy hétig pihent a virág a hűtőben, s semmi baja nem lett, aztán főztem ki. Esetleg ha több napig hagyod, talán jobban összezakkan...

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...