Zsíros pogácsa

Ez volt az a pogácsa, amiért kiérdemeltem az "őrült nőszemély"  (Férjem mondta) titulust. Ugyanis képes voltam bemelegíteni a konyhát, mikor odakint is fűtöttek rendesen. De hát gyermekem bulizni készült a barátokkal. S szívesebben visznek pogácsát, mint édes sütit. 
Ez a pogácsa meg finom is lett -mindegyik az, de ez olyan, amilyennek különösen szeretem-, s még a sütő mellett is egész jól bírtam.



Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 2 púpozott teáskanál só
  • 40 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • + 1 tojás lekenni, csipet só, reszelt sajt beszórni
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, elmorzsoltam benne az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam benne a zsírt. Beleütöttem a tojást, hozzáöntöttem az időközben felfutott élesztős tejet. Gyúrni kezdtem, közben adagoltam hozzá a tejfölt- annyit, hogy nem túl kemény, könnyen dagasztható tésztát kapjak.
Dagasztás után liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
Mikor megkelt, kinyújtottam, amekkorára engedte a deszka, hajtogattam.
Pihentettem úgy 15-20 percnyit, újra kinyújtottam- most jó ujjnyi vastagra.
A tojást a csipet sóval felvertem, a sajtot lereszeltem.
A kinyújtott tésztát tojással lekentem, reszelt sajttal beszórtam, rá is nyomkodtam.
Kisebb pogácsaszaggatóval kivágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam.
180 fokon szép pirosra sütöttem őket.
A lehullt darabokat finoman összegyúrtam, nyújtottam, ezek is pogácsák lettek. Férjem ezeket szereti legjobban, mert, bár formátlanabbak, de legropogósabbak lesznek.


Ropogósan puha pogácsák lettek. Frissen volt a legfinomabb, de másnap is élvezhető. A sok zsírnak köszönhetően nem szárad meg hamar.

6 megjegyzés:

  1. Csoda jól néz ki ez a pogi, nagyon kínálja magát, és jó sajtos is, ahogy elnézem. :) Az 1 kg lisztből biztos jó nagy mennyiség van. De nálunk is elfogyna pillanatok alatt, mert pogácsa rajongó család vagyunk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Gabi! :-) A tetejére került sajt, de magvakkal is be lehet szórni, ízlés szerint. Nem aprózom el a pogácsasütést, van hova elosztogatni. Ebből a mennyiségből két nagy tepsivel van.

      Törlés
  2. Csatlakozom Gabriellához, istenien néznek ki a pogácsáid és ízre is isteniek lehettek. Nálunk is elfogyna ez a mennyiség,mert pogácsából soha nem elég 😃!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Így van, pogácsából sosem elég! Épp ezért ma délután is sütök nagy adagot- a gyerekek majd elviszik magukkal.

      Törlés
  3. Gyönyörűek lettek ezek a pogácsák, ezért érdemes volt bekapcsolni a sütőt 😂.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Ma is befűtöm a konyhát, pogácsa is lesz!

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...