Tejszínes kiflik

Ez a kifli is a hűtő tartalmának felhasználása során keletkezett. Így hasznosítottam a kis dobozka tejszínt, ami tejföl helyett került a tésztába. Roppanós, sokáig elálló süti lesz így a végeredmény. Szilvalekvár került bele, mert azzal szeretem legjobban a kifliket, de dióval is tölthető, vagy a kettő keverékével- valamikor próbáltam, úgy is nagyon finom. 



 Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 dl tejszín
  • lekvár tölteni
  • vaníliás porcukor beszórni
Így készült:
A lisztet a sóval és cukorral elvegyítettem, a margarinnal összemorzsoltam. Hozzáöntöttem a tejszínt (cukrozatlan habtejszín), összegyúrtam.
1,5- 2 órai pihentetés után a tésztát 4 részre osztottam. Mindegyiket sorra vékony, kerek lappá nyújtottam. Félbe-négybe, majd azokat is felezve felvágtam. Mindegyikre teáskanálnyi lekvárt tettem, a két szélét ráhajtottam a lekvárra, utána sodortam fel.
Tepsibe pakoltam, 180 fokon világosra sütöttem.
Még melegében beszórtam vaníliás porcukorral.



Oszthattam volna 5 részre is, mert kicsit pufibbak-nagyobbak lettek a kiflikék, mint terveztem, de majd legközelebb. Gergőnek pakoltam belőle, aki visszaérve,  benn is felejtette a kamrában, s néhány nap múlva megkérdezte, jó-e még. Hogyne, akár egy hét múlva is, ebben biztos vagyok.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, fincsi lehetett! A lekvár-dió töltelék is biztos nagyon jó ötlet, ahogy az kis diódarabkák roppannak az ember foga alatt 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finomak voltak, nekem főleg, én szeretem ezeket a roppanós lekváros kifliket.

      Törlés
  2. Nincs, nem kell bele tojás. Ugyanígy lehet tejszín helyett tejföllel, szintén tojás nélkül. Olyan roppanós tészta lesz belőle, nem puha, de mi szeretjük.

    VálaszTörlés

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...