Leányzóm adta az ötletet. Felhő szeletet evett párja nagymamájánál, s kérte, hogy süssek én is. Igaz, kicsit odáztam a készítését, mondván, majd akkor állok neki, mikor Gergő is itthon lesz. Úgy is lett. Bár leegyszerűsítettem a dolgom- a több, átnézett recept szerinti gyúrt, mézes lap helyett én csak kevert-kavartat készítettem, Férjuram krémet kavart, Leányzó habot vert. Biztos, a sok közreműködő egyénnek tulajdoníthatóan lett olyan finom! :-)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 nagy tojás
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 25 dkg liszt
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál liszt
- 3 tojássárga
- 1 liter tej
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Továbbá:
- 5 dl tejszín (most cukrozott növényi habalap került bele)
Így készült:
A tésztához a tojásokat kevertem el a cukorral, mézzel, sütőporral, jó habosra. Majd belekerült a liszt, olaj, végül a tej. Simára kevertem, s sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 24×30 cm-esbe.
180 fokon sült, addig, míg pirulni kezdett a teteje, illetve tűpróbáig.
Elég vékony lett, az volt a tervem, ha nem lehet kettévágni, a tetejére kerül a krém és hab, nem lesz 2 lap. De kihűlés után sikerült..
A krémhez a pudingporokat, lisztet kevés tejjel simára kevertem, majd a tojássárgák is belekerültek. Fokozatosan öntöttem hozzá a többi tejet és közepes lángon, állandóan kavargatva sűrűre főztem. Gyakran megkavarva hagytam kihűlni. Mikor kihűlt, kanalanként hozzákevertem a vaj és cukor keverékéhez.
A tejszínt kemény habbá vertem.
Az alsó lapra kentem a krémet, erre került a hab. A felső lap felkockázva került rá, ezek mentén szeleteltem néhány óra pihenés után.
Nagyon finom süti, nem véletlenül kérte Hédi, hogy én is készítsem el.Interneten többféle változata kering, egyik mézes lappal, a másik égetett tésztás lappal. Ez utóbbi kipróbálásra vár. ( Szerényen hozzáteszem, hogy harmadik változatként most már itt az én kevert tésztás felhő szeletem!😊)
Nagyon mutatós és finom sütemény lehet! Tudnám szeretni:)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Mindenkinek ízlett, biztos Te is elégedett lennél vele, amennyiben szereted a krémes-habos süteményeket. Én nagyon. :D
TörlésNagyon guszta szeletek, fincsik lehettek a sok krémmel, habbal. Jó volt a Leányzóra hallgatni 😊.
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Hédi szokott jó ötleteket adni- hallgatok is rájuk, néha egyszerűbb, mint a fejemben kavargó sok más közül választani. :D
TörlésEn az egyetértés tésztás verziót ismerem, és az nagyon finom. De biztosan ez a mézes verzió is az.
VálaszTörlésÉgetett tésztát akartam írni:).
VálaszTörlésKöszönöm, Annamari! A mézes finom, de az égetett tésztásról is be fogok számolni előbb-utóbb! ( Nekem is átírja néha önhatalmúlag a telefon a szavaimat, néha vicces tud lenni, de leginkább bosszantó. Oda kell rá figyelni! :D)
TörlésHajaz a francia krémesre, igazi tejszínhabbal tényleg isteni lehetett!
VálaszTörlésIgen, némileg hasonlít a francia krémesre, csak máz nincs rajta. Most nem igazi tejszínhabot használtam, hanem növényit, aminek összetételét jobb meg sem nézni. Viszont hamar és jó keményre felverődik, ehető is.
Törlés