Felhő szelet

Leányzóm adta az ötletet. Felhő szeletet evett párja nagymamájánál, s kérte, hogy süssek én is. Igaz, kicsit odáztam a készítését, mondván, majd akkor állok neki, mikor Gergő is itthon lesz. Úgy is lett. Bár leegyszerűsítettem a dolgom- a több, átnézett recept szerinti gyúrt, mézes lap helyett én csak kevert-kavartat készítettem, Férjuram krémet kavart, Leányzó habot vert. Biztos, a sok közreműködő egyénnek tulajdoníthatóan lett olyan finom! :-)


 Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
A krémhez:
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 tojássárga
  • 1 liter tej
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
Továbbá:
  • 5 dl tejszín (most cukrozott növényi habalap került bele)
Így készült:
A tésztához a tojásokat kevertem el a cukorral, mézzel, sütőporral, jó habosra. Majd belekerült a liszt, olaj, végül a tej. Simára kevertem, s sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 24×30 cm-esbe.
180 fokon sült, addig, míg pirulni kezdett a teteje, illetve tűpróbáig.
Elég vékony lett, az volt a tervem, ha nem lehet kettévágni, a tetejére kerül a krém és hab, nem lesz 2 lap. De kihűlés után sikerült..
A krémhez a pudingporokat, lisztet kevés tejjel simára kevertem, majd a tojássárgák is belekerültek. Fokozatosan öntöttem hozzá a többi tejet és közepes lángon, állandóan kavargatva sűrűre főztem. Gyakran megkavarva hagytam kihűlni. Mikor kihűlt, kanalanként hozzákevertem a vaj és cukor keverékéhez.
A tejszínt kemény habbá vertem.
Az alsó lapra kentem a krémet, erre került a hab. A felső lap felkockázva került rá, ezek mentén szeleteltem néhány óra pihenés után.
Nagyon finom süti, nem véletlenül kérte Hédi, hogy én is készítsem el.
Interneten többféle változata kering, egyik mézes lappal, a másik égetett tésztás lappal. Ez utóbbi kipróbálásra vár. ( Szerényen hozzáteszem, hogy harmadik változatként most már itt az én kevert tésztás felhő szeletem!😊)




9 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és finom sütemény lehet! Tudnám szeretni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Mindenkinek ízlett, biztos Te is elégedett lennél vele, amennyiben szereted a krémes-habos süteményeket. Én nagyon. :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta szeletek, fincsik lehettek a sok krémmel, habbal. Jó volt a Leányzóra hallgatni 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Hédi szokott jó ötleteket adni- hallgatok is rájuk, néha egyszerűbb, mint a fejemben kavargó sok más közül választani. :D

      Törlés
  3. En az egyetértés tésztás verziót ismerem, és az nagyon finom. De biztosan ez a mézes verzió is az.

    VálaszTörlés
  4. Égetett tésztát akartam írni:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Annamari! A mézes finom, de az égetett tésztásról is be fogok számolni előbb-utóbb! ( Nekem is átírja néha önhatalmúlag a telefon a szavaimat, néha vicces tud lenni, de leginkább bosszantó. Oda kell rá figyelni! :D)

      Törlés
  5. Hajaz a francia krémesre, igazi tejszínhabbal tényleg isteni lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, némileg hasonlít a francia krémesre, csak máz nincs rajta. Most nem igazi tejszínhabot használtam, hanem növényit, aminek összetételét jobb meg sem nézni. Viszont hamar és jó keményre felverődik, ehető is.

      Törlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...