Diós korong

 ... így-úgy.

Nem csak azért sütök, hogy legyen mit feltenni a blogra- mindig van valami célja, ezúttal az, hogy Fiam ment vissza Szegedre. Persze hátsó szándékként ott sunnyog a blog is, mert ha nem agyalnék azon folyton, hogy mikor, kinek, mit süssek, s ugyanaz készülne mindig, mit írnék immár több, mint tíz éve ide? 

Részletezem kicsit decemberi merényleteimet: még szünet előtt sütöttem sok aprósütit kollégák megajándékozására. Aztán ott is volt karácsony a nyakunkban- ekkor még többet sütöttem, újra többet a kelleténél, főleg azt tekintetbe véve, hogy a karácsonyra tervezett program dugába dőlt egy fránya megbetegedés-sorozatnak "köszönhetően". Leányzóm aztán elment itthonról, néhány nap múlva követte Fiam is- ekkor megint sütöttem, hogy vihessen utánpótlás-sütit Hédinek, meg legyen harapnivalójuk. S mindjárt ott toporgott a küszöbön az újabb ünnep, megint sütöttem. Elvetemülten. Persze nagy része házon kívül köt ki, mert ha mind mi ennénk meg, már ki sem férnénk az ajtón. 

Ezt a diósat akkor sütöttem, mikor Gergő is ment Szegedre, s csak úgy vitte el üresen, de azért egy nagy üveg mogyorókrémet kaptak hozzá, legyen mivel megtölteni. Az itthon maradt másik fele pedig össze lett rakva lekvárral, csokival bevonva, néhány csak csokiba mártogatva, s maradt üresen is, úgy is finom elrágcsálni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 1 citrom héja, leve
Továbbá, tetszés szerint:
  • lekvár
  • csokoládé
  • mogyorókrém
Így készült:
A lisztet, porcukrot, diót, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat és a citrom kicsavart levét, összegyúrtam. Kicsit ragacsos lett a tészta, ezért még egy evőkanál lisztet szórtam rá, ezzel átgyúrva tökéletes lett.
Fél órai pihentetés után kinyújtottam, kerek formákat vágtam ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam.
180 fokon világosra sütöttem- épp addig, míg a korongok szélei enyhén pirulni kezdenek. 
Kihűlés után tetszés szerint össze lehet rakni lekvárral, mogyorókrémmel, vagy csak csokival becsorgatni, de úgy önmagában is finom, diós, roppanósan puha.

Amit lekvárral ragasztottam össze, másnapra nagyon jól átpuhult, igencsak etette magát.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a sütijeid, el tudom képzelni hogy milyen finomak! Nagyon szorgos voltál 😊....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon mutatósak lettek, a diót pedig imádom. :-)

    VálaszTörlés
  3. Koszonom szepen,,,

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...