Dió-gesztenye páros

Szeretem a diós, a kókuszos, a karamellás, a gesztenyés, a... igazából mindenféle sütit szeretek, csak puncsos ne legyen. Azt fagyiban sem szeretem. De ha találkoznak a kedvenc ízek, akkor tobzódom az élvezetekben.
Ehhez a sütihez eredetileg a diós laphoz diós krém tartozik, de el akartam használni a karácsonyról megmaradt gesztenyemasszát. S tapasztalatból tudom, hogy a kettő együtt nem fog összeveszni.

Hozzávalók:
A lapokhoz:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg zsír
  • 3 tojás
  • 1 sütőpor
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • csipet só 
A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 50 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
Elkészítés:
 A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a sót, diót, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, végül a tojásokat és a tejet. Összegyúrjuk, ha lágy, ragacsos lenne, kevés liszttel javíthatunk rajta. 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, tepsi hátán megsütjük őket.
A krémhez előbb megfőzzük a pudingot a 3 dl tejben. Míg hűl, kikavarjuk a puha margarint a cukorral. Ha a puding már csak langyos, kanalanként hozzáadjuk a margarinhoz, végül hozzákeverjük a gesztenyemasszát. Megtöltjük a lapokat, másnapig pihentetjük. Ekkorra megpuhul, s könnyű szeletelni.

Ekkora mennyiségű tésztához nagy tepsit használjunk, az enyém 28×34 cm-es.  Én kisebb mennyiséghez hozzá sem fogok, hisz mindig van kivel megetessem a süteményeket, négytagú (illetve 6 tagú, mert az Anyósomék egy fedél alatt laknak velünk)családomon kívül is. De lehet változtatni az arányokon, ki-ki belátása szerint.

1 megjegyzés:

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...