2011. február 22., kedd

Darázsfészek

Kicsi lányom (no nem is olyan kicsi, lassan 9 éves) kaptár sütit kért. Nem tudtam, mit is szeretne, de mikor kitartóan adta le a rendelést, kifaggattam, milyen is az a süti. Hosszas körülírás után rájöttem, hogy mégis van köze a süti nevének a szúrós jószághoz. Úgyhogy darázsfészket sütöttünk.

Hozzávalók:
  • 40 dkg rétesliszt
  • 40 dkg fehér liszt
  • 15 dkg margarin
  • 4-5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1 csapott kiskanál só
  • 1 tojás
A töltelékhez:
  • 30 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
Az öntethez:
  • 10 dkg margarin
  • 3 evőkanál méz 
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk 3 dl langyos tejbe, melyben elkevertük a cukrot. A kétféle lisztet és a sót összekeverjük, beleöntjük a megolvasztott margarint és a tojást. Összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős tejet, s még annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Kevés liszttel megszórva, letakarva megkelesztjük.
Két részre osztjuk, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez valókat összekeverjük, elosztjuk a 2 lapon úgy, hogy a két szélén 1-2 ujjnyi üresen maradjon. Feltekerjük, mint a kalácsot, szeletekre vágjuk, s tepsibe pakoljuk úgy, hogy 1-2 centi maradjon közöttük, mert nőni fognak. Kb. 2 tepsivel lesz ebből a mennyíségből. Kevés kelesztés után mehet az előmelegített sütőbe.
Ha már majdnem megsült, meglocsoljuk az öntettel, mely így készül: a margarint felolvasztjuk, elkeverjük a mézzel. Gondoskodjunk róla, hogy a másik tepsi darázsfészekre is jusson. Visszatoljuk a sütőbe, s fényes-pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése