Kakaós fonott kalács

Elég gyakran sütök kalácsot, mindenféle töltelékkel, de fonottat még nem készítettem. Így ez volt soron, a változatosság kedvéért.

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 4 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 12,5 dkg olvasztott margarin 
  • 1 kiskanál só
A töltelékhez:
  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg cukrozott kakaópor 
Lekenni : 1 tojás sárgája

Elkészítés:

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, eldörzsöljük benne a margarint. Két dl tejben elkeverjük a cukrot, meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojások sárgáját, ráöntjük az élesztős tejet, s még annyit a tejből, hogy jól gyúrható, közepesen kemény tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, míg nem ragad a kezünkhöz, sima, rugalmas tészta lesz. Kevés liszttel megszórva, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, 6 részre osztjuk, mindegyiket tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez való margarint mikróban nem teljesen folyósra felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaót. Megkenjük vele a tésztákat, s mindegyiket felsodorjuk. 6 rudacskát kapunk. 3-3-at a végüknél összefogunk-nyomkodunk, s összefonjuk őket, mint a hajat szokás, vagyis háromágú fonatot készítünk, ahogy a gyerekeim mondanák.
A két fonatot tepsibe helyezzük, s míg bemelegszik a sütő, kelesztjük. Lekenjük őket a tojássárgájával, mielőtt betolnánk a sütőbe.
Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Talán el sem múlik hét, hogy ne sütnék valamilyen kelt sütit. Nem szoktam recept után sütni, csak úgy fejből, ami éppen eszembe jut. Éppen ezért nem is szoktam mérni a hozzávalókat, zutty bele egy kiló liszt, meg ez-az, odateszem az élesztőt egy kevés cukros tejben, majd a mellettem lévő dobozból még annyit melegítek, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Már sokszor terveztem, hogy most aztán megmérem, mennyi tej kell egy kg liszthez, de valahogy nem jött össze . Függ attól is, hogy milyen a liszt, mi kerül még bele, a lényeg, hogy rugalmas, könnyen gyúrható, egyben maradó tésztát kapjunk. Ha kicsit lágynak tűnik, nyugodtan lehet lisztet tenni hozzá, ha kemény, még tejet.
Ami nagyon fontos, hogy semmi hozzávaló ne legyen hideg, főleg a tej ne. No de forró sem, a kéznek kellemes hőmérsékletű legyen. Arra is vigyázni kell, hogy a zsiradék ne keveredjen az élesztővel, ezért kell elmorzsolni a liszttel előre, vagy utólag hozzágyúrni. Ha mindezeket nem tartjuk be, nem fog megkelni a tészta. A kelesztés is meleg helyen történjen.
S hogy miért szeretek kelt tésztákat sütni? Mert kiadósak, finomak, változatosak, s van mit pakolni iskolába, munkába, felváltja az unalmas szendvicset.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...