Vissza a kürtőshöz

Tartozom a kürtős sütéséhez használt forma fényképével. Akkor most törlesztek.
Hát ilyen. A fa részre tekerjük fel a tésztacsíkokat, miután az első sütése előtt vékonyan beolajoztuk. A tartályba kb. 0,5 l olaj fér. Egyszerre 2 sül benne, lassan forgatjuk a nem túl forró olajban, hogy biztosan átsüljön.

Ma is sütöttünk kürtőst, egy kicsit variáltam az előző recepten. Hát álljon itt ez is:
 • 1 kg liszt
 • 1 margarin(25 dkg)
 • 4 dl tej
 • 4 evőkanál cukor
 • 3 dkg élesztő
 • 1 citrom lereszelt héja
 • 1 egész tojás+3 sárgája 
 • 1 kiskanál só
A margarint 2 dl tejben felolvasztjuk, elkeverünk benne 3 kanál cukrot. A másik 2 dl langyos tejben 1 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Az összes hozzávalóból kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk-dagasztunk.
Ha megkelt, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, feltekerjük, sütjük, vaníliás porcukorba forgatjuk, megesszük.
Ilyen lett:
Illetve lenne, ha engedné a gép feltölteni az újabb képet. No de sebaj, a következő bejegyzésben.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon hasonló formát sikerült vennem itt, Budapesten. Volt hozzá recept is, és olajban sütést ajánlottak, ennyi, mit, hogyan- arról semmit sem írtak. De azt a tanácsot kaptam egy kedves blogtársamtól, hogy nehogy olajban süssem, mert az nem lesz jó, így a sütőbe toltam és ott forgattam időnként, meg is sütöttem a kezem is :D

  VálaszTörlés
 2. Itt dupla annyi margarin szerepel, mint a másik két receptben. A többi hozzávaló azonban azonos mennyiségű. Melyik a helyes?
  A választ előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem teljesen azonos a két recept, ezúttal kicsit másképp készült. Hogy melyik volt a finomabb, azt már nem tudom megmondani. Tehát mindkettő helyes, csak kissé eltérő.
   Ugyanebből a tésztából készülhet sütőben is, alufóliába tekert papírgurigán, vékonyan beolajozva, mielőtt rátekerjük a tésztát.

   Törlés

Körtés-pudingos pite

 Ha gyümölcs áll a házhoz, biztos, hogy az első gondolatom az, milyen sütivé változtathatom át. Nos, a körte puding kíséretében piteként fog...