Bukta

Viszonylag gyakran sütök buktát, különböző töltelékkel. Persze a túrós a kedvenc, de pudinggal sem megvetendő, vagy akár kedvenc lekvárunkkal is elkészíthető.
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 margarin (25 dkg)
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás
Pudingos töltelék:
  • 1-1 csoki és vaníliás puding
  • 3-3 dl tej
  • 4-4 evőkanál cukor
  • 1-1 tojás
Túrós töltelék:
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 3 csapott evőkanál gríz
  • 1 vaníliás cikor
  • fél citrom héja
  • maréknyi mazsola (elhagyható)
 Elkészítés:
A tésztához elmorzsoljuk a lisztben a margarint. A cukrot elkeverjük 3 dl tejben, meglangyosítjuk, felfuttatjuk benne az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, elvegyítjük benne, majd a tojást, valamint az élesztős tejet. Még annyi tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Simára, hólyagosra dagasztjuk.
Kb. 1,5-2 óra alatt duplájára kelesztjük.
Liszttel beszórt deszkán kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, a kívánt töltelékkel megtöltjük, a négy sarkát felhajtjuk, kissé egymásra nyomjuk, sütjük. Aki édesebben szereti, porcukorral szórhatja be sütés után.

Pudingos töltelék:
A  vaníliás vagy csokis pudingport, a tojást simára keverjük 1 dl tejben, közben a másik két dl-t 4 evőkanál cukorral melegedni tesszük. Ha majdnem fő a tej, hozzáadjuk a tojásos-pudingporos keveréket, állandóan kavargatva sűrűre főzzük. Elkészítjük a másik pudingot is, ugyanígy.
Természetesen tetszés szerinti pudinggal készíthető. Vagy egyféle pudingot is használhatunk, ennek előnye, hogy egyszerre elkészíthető, kevesebb lesz a mosatlan .
Ehhez a tésztamennyíséghez kell a 2 puding.

Túrós töltelék:
A hozzávalókat összekeverjük, s megtöltjük a buktákat.
Ha marad tészta töltelék nélkül, töltsük lekvárral a maradékot. Bármilyen lehet, de kemény legyen, mert sülés közben kifolyik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Pisztáciás- erdei gyümölcsös torta

 Ha már tortáknál tartunk, itt a legutóbbi is, ami csak néhány hete készült. Nem csak Leányzónk, Fiúnk is öregszik: Ő már 26 lett. Utánaszám...