Sajtos-paprikás ropogós rudak

Még múlt héten történt, hogy megkívántam valami sós rágcsálnivalót. De nagyon. No nem ropit, annál kevésbé szárazat. De mégis ropogósat. Akinek ennyi elvárása van, jobb, ha megsüti magának. Úgy is tettem. Nem kerestem receptet, mert ha nem nézem ki előre, annyit keresgélek, hogy mire találok valami kedvemre valót, elmegy tőle a kedvem. Így csak alkottam újra. Nem rég láttam, már megint nem tudom, hol, (kerestem, de nem találtam), paprikával készült, gyönyörű színű, kívánatos sós rudacskákat, az volt az ötletadó.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 púpos teáskanál só
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 15 dkg reszelt trappista sajt+ 8-10 dkg a tetejére
  • 2 tojássárga
  • 1 dl aludttej 
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a paprikát, reszelt sajtot, tojássárgákat, majd apránként az aludttejet. Annyi aludttejjel gyúrjuk össze, hogy a tészta összeálljon. Kemény maradjon, de formázható legyen. Nekem kellett az 1 dl. 
1 órányi pihentetést követően enyhén lisztezett deszkán 1 cm vasragra nyújtottam, rászórtam a reszelt sajtot, a nyújtófával átmentem rajta néhányszor, hogy rátapadjon a tésztára. Derelyemetszővel rudakat vágtam belőle, tepsibe rakosgattam, 180 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütöttem.
Talán tehettem volna bele több paprikát, mert nem igazán látszik a színén. A nyers tészta még pirosas volt, de mire kisült, kifakult. Az íze viszont és az állaga olyan lett, amilyet megkívántam:-) Sós, ropogós. Rájártam rendesen, még volt belőle.


14 megjegyzés:

  1. Finom kis ropit repesztettél:) Velem is megtörténik, hogy megkívánom, de a kelesztettet és általában lusta vagyok hozzá... Meg tudnám számolni hányszor sütöttem sósat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Emi!
      Én már nem tudnám megszámolni, mennyi sósat sütöttem, főleg az utóbbi időben, mert egyre jobban előnyben részesítem. Most is jól jönne:-)

      Törlés
  2. Én a tetejét szoktam egy kicsit megszórni pirospaprikával, a színe miatt, de így is szuper.
    Guszta rudacskáid lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm! Jó ötlet a tetejére szórni a paprikát, tesztelni fogom, köszike!

      Törlés
  3. Én is megkívántam tőled:)

    VálaszTörlés
  4. Ha a férjecském ezt meglátja, foghatok neki:)))

    VálaszTörlés
  5. Ebből én is ropogtatnék ám...! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, én is falatoznék ám a Te pogácsáidból:-)

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki, és nagyon ügyes vagy, szuper kis rudacskákat sütöttél fejből! :)

    VálaszTörlés

Málnás szelet

 Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már  a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.  N...