2012. július 18., szerda

Vaníliapudingos-narancslekváros batyuk

Időnként -azért elég ritkán- veszek a gyerekeknek bolti sütit. Legutóbb leányzó kapott egy vaníliás-narancsos töltelékes sütit. Ízlett neki, ezért még szeretett volna. Inkább sütöttem valami hasonlót. Azt mondta Hédi, finomabb, mint a bolti.
Amúgy is olyan régen sütöttem már valami édes kelt tésztát, már alkothatnékom van. Már meleg sincs annyira, még jól is fogott a konyhában a tűzhely melege.
Hozzávalók:
  • 55 dkg fehér búzaliszt
  • 55 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 10 dkg +1 evőkanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 3 tojássárga
  • 2 dl aludttej
  • 25 dkg margarin
Töltelék:
  • 8 dl tej
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 üveg narancslekvár
Lekenni:
  • 1 tojássárga
  • 1 evőkanál tej
Így készült:
A 3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A liszteket, sót, cukrot elvegyítettem, elmorzsoltam benne a puha margarint. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojások sárgáját, az aludttejet. Megdagasztottam. (1 kg lisztből akartam készíteni, de miután belezúdítottam mind a 2 dl kimért aludttejet, lágy lett, s még 10 dkg lisztet vett fel, hogy megfelelő keménységű legyen.)
A tésztát letakarva hagytam megkelni.
Míg kelt a tészta, a 8 dl tejben a cukorral megfőztem a pudingot. Hűlni hagytam.
Mikor megkelt, 2 részletben kinyújtottam (egyszerre nem fért el a deszkán), nagyobb tenyérnyi négyzetekre vágtam. Mindegyik négyzet közepére raktam egy evőkanál pudingot (nem hűlt ki teljesen, de ez nem baj), erre egy kiskanál narancslekvárt. A tészta 4 sarkát összefogtam, alaposan összenyomkodtam. Az elsőknél nem voltam elég határozott, szét is nyíltak sülés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket.
A tojássárgát elkevertem a tejjel, lekentem vele a sütiket. 
190 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem.

Sok lett belőle, 3 tepsiben sültek ki. Simán lehet felezni a hozzávalókat. A puding is soknak bizonyult, de ami kimaradt, a lányok -Hédi a barátnőjével- szívesen kikanalazták.

32 megjegyzés:

  1. Gerdi, te káros vagy az egészségemre, de nagyon :) Ha így viszed, akkor a 100-at fogom ütni :)))) Mindig olyan finomakat hozol, hogy nehéz ellenállni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Martinelli, pedig nem ilyen szándék vezérel:-)

      Törlés
  2. Ez aztán a fantasztikus párosítás! Meghiszem azt, hogy finomabb volt mint a bolti!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teller-cake, köszönöm! A házi mindig finomabb, meg egészségesebb.

      Törlés
  3. Jajaj, ez még jobb mint a túrós batyu! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, köszönöm! Én azért a túrósat nem adnám semmiért, de ez is ott van szorosan mögötte:-)

      Törlés
  4. Nem csodálom, hogy finomabb, mint a bolti.:) Istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki, guszták!

    VálaszTörlés
  6. Gerdi, gyönyörűek ezek a batyuk, és el tudom képzelni, milyen jó ízük volt! Az pedig természetes, hogy finomabb, mint a bolti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, kedves vagy, köszönöm:-)

      Törlés
  7. Nagyon szépek lettek!! Ki kell(ene) próbálnom már a narancslekvárt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, köszönöm szépen!
      Egyszer érdemes próbálkozni a narancslekvárral, s ha beválik, jöhet a folytatás. Nálam lesz folytatás:-)

      Törlés
  8. Gyönyörűek, nyitom az ablakot, küldhetsz néhányat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Nyitva még az ablak? Csak mert küldöm a sütit:-)

      Törlés
  9. Egyértelmű, hogy finomabb, mint a bolti! Van az a dolog, amiért érdemes bekapcsolni a sütőt, akár a legnagyobb melegben is megtenném! Ez a batyu pontosan ilyen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)
      Nem lehetett annyira meleg, hogy be ne kapcsoljam a sütőt, ha úgy adódott. Nekem legjobb kikapcsolódás a sütés.

      Törlés
  10. Annyira jól néznek ki, olyan kellemes régies hangulatú a kinézetük. ...az ízükben pedig nem kételkedem... Be is falatoznék belőle néhányat. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm!
      Pedig azon frissiben fotóztam:-)))

      Törlés
  11. Én is imádom az ilyen kelt sütiket:) És ez nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm!
      Én mindenféle kelt tésztát szeretek, készíteni is, aztán meg megenni:-)

      Törlés
  12. Imádom a házi batyukat, persze a túros üti a többit, de ez a variáció, talán még verheti.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi, nálam a túróst nem előzi meg! De kinek a pap, kinek a papné. Egy próba után lehet dönteni:-)

      Törlés
  13. De jól néznek ki! Sokat sütök kelteket, narancslekvárral még nem próbáltam. Csak finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, köszönöm szépen!
      Nekem a kelt tészták e kedvenceim, bár az utóbbi időben olyan sokat nem sütöttem belőlük. Annyi lehetőség rejlik benne, s olyan jókat lehet nosztalgiázni sütésük közben...

      Törlés
  14. Mostanában alig sütök kelt dolgokat, vagyis édeset nemigen, pedig milyen finom is tud lenni reggelire egy ilyen batyu! Nagyon szépek lettek és szuper tölteléket raktál bele, nem is kérdés, hogy a házi vagy a bolti jobb! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm szépen!
      Én is kevesebb kelt tésztát sütök az utóbbi időben, főleg azért, mert hol a család egyik, hol másik tagja nincs itthon. Pedig reggelire nekem is jólesne 1-2 kelt sütike:-)

      Törlés
  15. Kedves Gerdi - Az aludttej helyett mit lehetne használi? Tejföl sincs :)

    VálaszTörlés
  16. Kedves Martinelli, hát joghurtot, kefirt, vagy mindez híján csak tejet, annyit, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Nekem szinte mindig van itthon aludttej, mert hetente kétszer kapunk házi tejet, s ha éppen sütök, használok belőle. De anélkül is jó lesz a tészta:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tejet fogok használni, mert az van. Köszönöm szépen a gyors választ. :)

      Törlés