2012. július 2., hétfő

Habos-málnás szelet

A málna a második kedvencem a gyümölcsök sorában, az őszibarackot követően. Annyit, mint azokban az években, míg albérletben laktunk, soha nem ettem. Az udvar nagy része málnával volt berakva, s ahányszor csak kimentem, teleettem magam. Más nem, de ez hiányzik azokból az időkből. Azóta meg kell vennünk, de a környéken nem nehéz, hisz sokan termesztenek málnát és ribizlit. Férjem ebben az évben is beszerezte nekem a télire valót belőle. Nagy része a mélyhűtőbe került, de süti is készült belőle azon frissiben.
Hozzávalók:
A laphoz:

  • 3 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál olaj
  • 9 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor
A töltelékhez:
  • 5 dl tejföl
  • 5 dl tejszín
  • 5-6 evőkanál cukor
  • 30-40 dkg málna
A tetejére:
  • 2 csomag színtelen tortazselé
  • 6 evőkanál cukor
  • málna
Így készült:
A laphoz a tojásokat alaposan elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, majd kanalanként  a lisztet s a sütőport. Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A töltelékhez a tejfölt elkeverjük a cukorral, ízlés szerint édesíthetjük. Én nem szoktam túl édesre készíteni a sütiket. A tejszínt keményre verjük, (ha nem akaródzik kemény lenni, habfixálóval segíthetünk rajta), hozzákeverjük a tejfölt, a málnaszemeket. A kihűlt lap tetejére simítjuk.
A hab tetejét kirakjuk málnával.

A tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírtak szerint. Mikor már nem túl forró, óvatosan kanalazva elosztjuk a süti tetején. 
Hűtőben néhány órát dermesztjük, majd szeletelhető.
Nekem sikerült kissé kiszárítani a lapot a sütőben, mert míg sült, kevertem egy másik sütit. Ez a massza a gyümölcstorta lapja szokott lenni minálunk, egyszerűen elkészíthető, finom és kiadós. Ha tepsiben sütöm, nem kerek formában, akkor emelem az adagot. Persze piskóta is készülhet ennek a sütinek a lapjának, vagy csak babapiskótával is elkészíthető, akkor még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá.

15 megjegyzés:

  1. Az idén méregdrágán adták a málnát nálunk. Én nem voltam olyan szerencsés, mint te.
    Ilyen melegben ezek a finom hűsítő sütik kellenek. Málnával olyan csábító:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm!
      Itt sem olcsó a málna, de azt hiszem, jó befektetés:-)
      A süti valóban hűsítő, de ezt a meleget már csak egy kiadós eső enyhítené...

      Törlés
  2. Megint mennyi finomságot készítettél, mióta nem jártam erre... :) Nagyon szeretem a pizzás csigát, de még nem készítettem eddig, máshol ettem. Itt az ideje, hogy én is nekiálljak egyszer.
    De ettől a málnás sütitől kész vagyok!! Nagyon szeretem az ilyen jellegű süteményeket - és milyen szép! Tetszik! Így tízóraira le is csusszanna egy szeletke, de még kettő is! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, és még mennyit készítettem, ami vár a sorára:-)
      Köszönöm! Szerintem két szelet is lecsúszna belőle, egynél nem lehet abbahagyni!

      Törlés
  3. Ó hogy én ebből hogy megtudnék enni egy szeletkét ebben a nagy melegben!:-)) Nagyon guszta, imádom a málnát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm! Én meg olyan szívesen megkínálnálak!

      Törlés
  4. Nagyon finom es szep is. Puszi

    VálaszTörlés
  5. De jól esne most egy szelettel...! Főleg az a fotód teszik ahol a tepsiben fényképezted le a sütit és olyan szépen sorban sorakoznak rajta a gyümölcsök! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teller-cake, ha az tetszik, akkor viheted az egész tepsivel:-)

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki, arról nem is beszélve, hogy mennyire finom lehet! Málna, ribizli bárcsak itt is megkapnám őket csillagászati ár alatt és finoman:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Málnát, ribizlit erre lenne jó beszerezni, de tudom, messze van. S még csak azt sem mondhatom, hogy küldök Neked, mert nem bírná ki az utat...

      Törlés
  7. Jó nagy adag, nagyon guszta...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Lilla! Kisebb adaghoz hozzá sem fogok, mindig akad aki segítsen elfogyasztani:-)

      Törlés