Hiába húztam bele kissé, még mindig sok az elmaradásom . Ezért a hasonlókat egy kalap alá veszem.
A szinte kibírhatatlan melegben nem igazán volt az ember lányának kedve bekapcsolni a sütőt, bár én néha megtettem, de készültek finomságok anélkül is, hogy befűtsem a konyhát. Ezeket gyűjtöm most csokorba.
Málnás tejberizs
A család férfitagjai ettek valahol gyümölcsös tejberizst, s mindketten el voltak ragadtatva, milyen finom volt. Be is fészkelte a fejembe magát a gondolat, hogy én is elkápráztassam őket hasonló földi jóval. Néhány nap múlva Anazar blogján láttam egy fenséges epres tejberizst, végül is ez ihletett meg. Így hát elkészült a saját változatom a pasibolondító tejberizsből.
Hozzávalók:
- 2,5 dl rizs
- csipet só
- 1,5 dl víz
- 6 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 1 csomag mélyhűtött málna
- 2,5 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor + ízlés szerint cukor
Így készült:
A rizst megmostam, majd a csipet sóval és a vízzel főni tettem. Mikor elfogyott a víz alóla, ráöntöttem a tejet, hozzáadtam a cukrot, s kis lángon, időnként megkeverve, puhára főztem a rizst.
Mikor kész lett, azon forrón felét tálba simítottam, rászórtam a málna nagy részét úgy fagyosan, s beborítottam a többi tejberizzsel.
A tejszínt felvertem, a rizsen elsimítottam, vagy inkább borzoltam, s rászórtam a maradék málnát.
A fagyos málnától hamar kihűlt, így elkészülte után szinte azonnal neki is álltunk.
Valóban finom, a fiúk is elismerően tüntették el a tányérjukról.
A rizst azért szoktam vízben előfőzni, mert a tejben irtó lassan puhul meg. Így a víztől kissé már megduzzad, s hamarabb kész lesz.
Kekszes málnás édesség
Azon töröm a fejem, hogy milyen alkalomra is készült. Az márpedig biztos, hogy valamit meg szerettünk volna "ünnepelni", az ünnepekhez meg desszert is jár, s ez vacsora előtt jutott eszembe. Gyorsan körülnéztem, mit is tudnék hirtelenjében alkotni. Hát alkottam, s még finom is lett.
- 4 dl tejszín
- 2-3 evőkanál cukor
- 2 csomag habfixáló
- 1 kis pohár tejföl
- 8 darab vajas keksz
- 30-40 dkg málna
Így készült:
A tejszínt a cukorral felvertem, mikor elérte a kívánt állagot, hozzáadtam a habfixálót. A tejfölt hozzákevertem.
Egy tál aljára tördeltem a keksz felét, erre került a málna fele. Ráhalmoztam a tejfölös habot. A többi kekszet is rátördeltem, rászórtam a maradék málnát.
Másnap valószínűleg még finomabb lett volna, mert a keksz megszívta volna magát. De így is fincsi volt, a ropogós keksszel, savanykás gyümölccsel és sok habbal.
Tejfölös málna, vagy gerzemürze
Gyors egymásutánban két blogon is találkoztam ezzel a finomsággal. Előbb a Sütikuckóban, majd Csillánál láttam a más-más néven, de hasonlóképpen készített finomságot.
Én kevesebbet készítettem, mert ugye mostanság kettesben vagyunk a Leányzóval. Holnap hozzuk haza Gergőt, de aztán megy Hédi, így megint csökkent létszámban leszünk. De aztán együtt megyünk nyaralni, már napok óta az körül forognak a gondolataim:-)
No de térjek vissza a tejfölös finomságra. Elkészült, hűtőben pihent, s egy nagyon finom, krémes, könnyű, üdítő édesség lett!
Hozzávalók:
- 5 dl tejföl
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 12 darab babapiskóta
- kb. 30 dkg málna (mélyhűtött)
Így készült:
A tejfölt a cukorral és vaníliás cukorral addig kevertem, míg a cukor feloldódott.
A tál alját befedtem babapiskótával, rászórtam a málna felét, ráöntöttem a tejföl felét. Majd a többi piskóta, málna s tejföl következett.
Lefedve hűtőbe tettem, s fél napig várt sorsára.
Másnapra is maradt belőle, s akkor talán még finomabb volt. Nem is gondoltam volna, hogy tejfölből ilyen finom krém lesz.
Így visszanézve látom, hogy igencsak hasonlóan néznek ki, s mindegyik málnás. De az nem egy hátrány! Meg aztán mifelénk van bőven belőle.
Hmmm...ilyen sorrendben jöhet...:)
VálaszTörlésLilla, örömmel küldöm:-)
TörlésIlyen sorrendben nekem is jöhetne :)
VálaszTörlésNagyon elkényezteted a családodat ennyi finomsággal :)
Katalin, Neked is küldöm:-)
TörlésEzek úgy három hónap leforgása alatt készültek, azért napi szinten nem kapnak ilyen finomságokat. De mi tagadás, az átlagnál több sütiben részesül a család.
Nem tudnék választani, mindegyik újdonság számomra és egyik jobb mint a másik! :)
VálaszTörlésTeller-cake, én most a tejfölöset választanám, bár mindegyik finom.
TörlésNahát, átöltözött a blogod! Nagyon tetszik!
VálaszTörlésSzeretem a sütés nélküli édességeket. Mindet kérem szépen. :)))
Petra, köszönöm! Én még mindig barátkozok vele, az előző, egyszerű "ruha" jobb volt. Tetszik, tetszik, de mégis sok...
TörlésTéged sem hagylak ki, küldöm:-)
Mennyi finomság! Legjobban a gerzemürze tetszik, de bármelyikből elfogadnék egy adagot! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! Én is attól voltam legjobban elragadtatva, de mindegyik finom.
TörlésDe jó nyári receptek:)
VálaszTörlésKati, köszönöm!
Törlés