Nem rég éppen túrós tésztát készültem készíteni, közben el kezdett járni az agyam, hogyan dobhatnám fel, hogy ne a megszokott, számomra száraz, unalmas étel legyen. A vargabéles jutott eszembe, ennek mintájára sütőben készült. S hogy véletlenül se legyen száraz, öntet is készült hozzá.
Hozzávalók:
- 1 csomag cérnametélt (50 dkg)
- 1 kiskanál só
- 50 dkg túró
- 3 tojás
- 10-15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
Az öntethez:
- 1 l tej
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor
- 3 tojás sárgája
- 2-3 csomag vaníliás cukor
Így készült:
A tésztát enyhén sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.
A túrót a tojások sárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekevertem, belekevertem a tésztát, mazsolát. Felvertem csipet sóval a 3 tojássárgát, s lazán beleforgattam a túrós tésztába.
Tepsibe simítottam, 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöttem.
Az öntethez a tej nagy részét a cukorral, vaníliás cukorral főni tettem, a többiben simára kevertem a pudingport és a tojássárgákat. A forró tejhez öntöttem és felfőztem.
A kockákra vágott tésztát a forró öntettel leöntve tálaltam.
Mikor készült, éppen nálunk vendégeskedett az Unokaöcsém. Utólag elmondta, hogy gyanakodva szemlélte az előkészületeket, de aztán egész finomnak találta. Még én is, az öntetnek és a mazsolának köszönhetően.
A vargabélest imádom, a túrós sütiket és tésztát is, úgyhogy ezt is nagyon tudnám szeretni!!:) Jó eredménnyel zárult a próbálkozásod! Nagyon guszta! Ezzel a módszerrel kellene rávenni sokszor a gyerekeket is, hogy megegyenek kevésbé szeretett ételt is!:)
VálaszTörlésMarika, köszönöm!
TörlésEzzel a módszerrel magamat vettem rá, hogy megegyem a túrós tésztát:-)
Nagyon jól néz ki, nekem is tetszik így!
VálaszTörlésEngem mindig levesz a lábamról és mérték nélkül fogyasztom :D Nagyon jó ötlet mellé az a kis öntet!
VálaszTörlésVicuska, engem kevésbé vesz le a lábamról, de öntettel már igen:-)
TörlésNagyon jól néz ki!Tényleg a sodód szinte ugyanúgy készült mint az enyém a grízgaluskákhoz.
VálaszTörlésKöszönöm, Zsuzsa! Akkor ez a sodó?
TörlésNagyon guszta, jó ötlet a vaníliamártás hozzá, egyébként is finom lehet, de így jobban csúszik! :)
VálaszTörlésHankka, valóban jobban csúszott a vaníliamártással:-)
TörlésÉrdekes, hogy régen nem szerettem az ilyen cérnametéltes süteményeket, aztán 7 éve egy főiskolai terepgyakorlaton kaptunk szinte minden nap hasonló süteményeket Kárpátalján, azóta a kedvenceim közé tartozik, annyira ízlett mindig. :P
VálaszTörlésA felső fotódon különösen kívánatos... :)