2012. július 16., hétfő

Túrós tészta vaníliaöntettel

Tapasztalatom szerint a tésztát mindenki szereti, hát én nem. Azért nem annyira, hogy meg sem eszem, például a káposztásat kedvelem, vagy valamilyen szószos husi társaságában is szívesen megeszem, de a túrósat, diósat, krumplisat a magam kedvéért soha el nem készíteném. Persze néhány nagy előnye, elsőként az, hogy hamar kész, másodként, hogy változatosan elkészíthető, rávesz arra, hogy időnként tésztát főzzek.
Nem rég éppen túrós tésztát készültem készíteni, közben el kezdett járni az agyam, hogyan dobhatnám fel, hogy ne a megszokott, számomra száraz, unalmas étel legyen. A vargabéles jutott eszembe, ennek mintájára sütőben készült. S hogy véletlenül se legyen száraz, öntet is készült hozzá.
Hozzávalók:
  • 1 csomag cérnametélt (50 dkg)
  • 1 kiskanál só
  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 10-15 dkg cukor 
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
Az öntethez:
  • 1 l tej
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 3 tojás sárgája
  • 2-3 csomag vaníliás cukor
Így készült:
A tésztát enyhén sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.
A túrót a tojások sárgájával, a cukorral, citromhéjjal összekevertem, belekevertem a tésztát, mazsolát. Felvertem csipet sóval a 3 tojássárgát, s lazán beleforgattam a túrós tésztába. 
Tepsibe simítottam, 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöttem.
Az öntethez a tej nagy részét a cukorral, vaníliás cukorral főni tettem, a többiben simára kevertem a pudingport és a tojássárgákat. A forró tejhez öntöttem és felfőztem.
A kockákra vágott tésztát a forró öntettel leöntve tálaltam.
Mikor készült, éppen nálunk vendégeskedett az Unokaöcsém. Utólag elmondta, hogy gyanakodva szemlélte az előkészületeket, de aztán egész finomnak találta. Még én is, az öntetnek és a mazsolának köszönhetően.

11 megjegyzés:

  1. A vargabélest imádom, a túrós sütiket és tésztát is, úgyhogy ezt is nagyon tudnám szeretni!!:) Jó eredménnyel zárult a próbálkozásod! Nagyon guszta! Ezzel a módszerrel kellene rávenni sokszor a gyerekeket is, hogy megegyenek kevésbé szeretett ételt is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm!
      Ezzel a módszerrel magamat vettem rá, hogy megegyem a túrós tésztát:-)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, nekem is tetszik így!

    VálaszTörlés
  3. Engem mindig levesz a lábamról és mérték nélkül fogyasztom :D Nagyon jó ötlet mellé az a kis öntet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, engem kevésbé vesz le a lábamról, de öntettel már igen:-)

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki!Tényleg a sodód szinte ugyanúgy készült mint az enyém a grízgaluskákhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! Akkor ez a sodó?

      Törlés
  5. Nagyon guszta, jó ötlet a vaníliamártás hozzá, egyébként is finom lehet, de így jobban csúszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, valóban jobban csúszott a vaníliamártással:-)

      Törlés
  6. Érdekes, hogy régen nem szerettem az ilyen cérnametéltes süteményeket, aztán 7 éve egy főiskolai terepgyakorlaton kaptunk szinte minden nap hasonló süteményeket Kárpátalján, azóta a kedvenceim közé tartozik, annyira ízlett mindig. :P
    A felső fotódon különösen kívánatos... :)

    VálaszTörlés