Cseresznyés pite

Fiam kérte, hát sütöttem:-)
Sokan mit nem adnának egy tál gyümölcsért, itt meg ott marad a fán, mert ... nem szedik le. Valószínűleg nem foglalkoznak berakással, magozással, meg így tovább. Mióta itt lakunk, figyelem a hátsó szomszéd két hatalmas cseresznyefája termésének a sorsát. Ha a mi udvarunkon lenne, a gyerekeim biztos folyton a fán ülnének. Meg én is:-) Ők nem. Ottmarad a fán. (De nem akarok mindenkit megérteni, hisz sokszor magammal sem vagyok tisztába:-)) Persze nem azért mondom, kaptunk belőle. Meg a többi cseresznyetulajdonos szomszédtól is. A pite tegnap készült, a legutóbb felajánlott gyümölcsből.


Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 csipet só
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 1-1,5 kg cseresznye
  • 12 dkg cukor
  • 2 maréknyi zabpehely+1 evőkanállal
  • fél üveg lekvár (eper)
  • 3 tojás fehérje
  • csipet só
Így készült:
A cseresznyét kimagoltam, összekevertem a cukorral, lekvárral (maradék volt), 2 marék zabpehellyel.
A tésztához való tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az élesztős tejet, megdagasztottam. 
15 percet hagytam pihenni.
Közben a tojások fehérjét a csipet sóval felvertem, a cseresznyéhez kevertem.
A tésztát 2 részre osztottam, tepsi méretűre nyújtottam. Az egyiket papírral bélelt tepsibe tettem, beszórtam 1 evőkanálnyi zabpehellyel,  erre borítottam a tölteléket, a másik lappal befedtem. A felső lapot villával megszurkáltam, így tettem a 185 fokos sütőbe. Addig sütöttem, amíg a teteje szépen megpirult.
Mikor kihűlt, szeleteltem.

A saját cseresznyecsemeténk idén már termett 3 szemet. Meg tudtuk kóstolni, mindenkinek jutott egy fél szem:-) Vicces, de tényleg elosztottuk. Sok év kell, mire akkorára nő, mint a szomszédé, s annyit fog teremni, de majd csak eljön az is. De nem fogjuk hagyni elrohadni...
A sütiről pedig... több recept kombinálásából jött létre. Hogy a fehérje a töltelékbe kerül, láttam valahol. A lekvár meg egy régóta megkezdett üveg maradéka volt, gondoltam, csak nem rontja el. A zabpehely azért került bele, hogy a gyümölcslevet valami feligya, ne a tészta bánja. Az alsó lap kicsit így is elázott. De ez nem akadályozott meg senkit abban, hogy egye egyik szeletet a másik után.

17 megjegyzés:

  1. De szép szeletek!! Csak kimagozni ne kellene hozzá a gyümölcsöt. :) Nem mindig lehet megérteni az embereket, de nem is kell megérteni mindenkit ahogy írod, kinek így jó, kinek úgy. Nekik úgy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Csilla! Hát igen, a magozás elég hátfájdító tud lenni, de nem kell minden nap ezt csinálni.
      Mindenki magából indul ki. Ha nekem annyi gyümölcsöm lenne, megtölteném vele télire a kamrát. Nekik nem kell. Nekem ezért fura... Meg olyan jó kibeszélni másokat:-)))

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Vicuska, még van néhány szelet! Eljössz érte, vagy küldjek?

      Törlés
    2. Szívem és hasam óhaja szerint rögtön indulnék!!!!

      Törlés
  3. Hát, ha a fiad kéret, megértem, hogy megsütötted:) Nagyon jól néznek ki, mit nem adnék egy cseresznyefáért, meg egy meggyfáért:) Szerintem csak lustaság az oka, de tényleg nagy kár érte, hogy ott rohad a fán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindent a gyerekekért:-)
      Ugye, ugye? Akinek meg van, nem becsüli meg.

      Törlés
  4. Nagyon finomat sütöttél!!! Holnapra valami ilyesmit tervezek én is. Most szedtem egy nagy vödör meggyet, ami alig várja, hogy sütiben végezze :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Janka! Én meg várom hétvégére a meggyszállítmányt, már keresem a recepteket hozzá. Meg készítem a hátam a magoláshoz:-)

      Törlés
  5. Nagyon jól néz ki a pitéd, szép a színe is!
    Hát ilyenkor én is biztosan bosszankodnék, vagy legalábbis értetlenül állnék, hogy ha látnám, hogy a cseresznye ott rohad el, én meg drága pénzért veszem :) Tegnap 600 Ft-ért vettem kilóját, igaz nem sokat, de ennél még voltak drágábban is. Pedig nagyon szeretem a cseresznyét, főleg ezt a Germersdorfit, ami most érik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Én nem bosszankodok, az övék végül is. Csak éppen nem értem...

      Törlés
  6. Kívánni valóan tálaltad, és annyira precízen szeletelted. Tetszik a recept, a tojásfehérjés töltelék a cseresznyével nagyon jó.
    A Mi cseresznyefánk is nagyon kicsi még, most érik, de még csak kb. 10 szem volt rajta. :)) Anyukámék fája viszont hatalmas, az Ő cseresznyéjük május végén érik - rengeteg volt rajta, csak pont akkoriban volt két hétig tartó esős idő, és sajnos ez nem tett jót a cseresznyének, szétrepedt az összes. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, köszönöm!
      De kár a cseresznyéért, pedig Ti biztos nem hagytátok volna a fán veszni!

      Törlés
  7. Egyet kell értenem a fiaddal: én is kérek, én is kérek!!! ;-)

    VálaszTörlés
  8. Csodás sütemény, én is szívesen tüntettem volna el belőle egy-két szeletet! :) A tésztája különösen tetszik, mentem is a receptet! :) A cseresznyével mi is hasonlóan jártunk, mint Gabiék: jött az eső, amit nem ettek le a seregélyek, az kirepedt, ami meg nem repedt ki, abban lakók voltak. :) Szóval idén nem sok cseresznyét ettünk! :)

    VálaszTörlés
  9. Micsoda guszta sütit készítettél!
    Fáj a lelkem mikor tele fákat látok otthagyva. Kár a sok gyümölcsért. És főleg, hogy a cseresznye az idén valamiért nagyon drága.

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...