Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1,5 teáskanál só
- 1 nagy evőkanál zsír
- 1 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 tojássárgája
- 3 dl aludttej
A töltelékhez:
- 30 dkg reszelt sajt
- 30 dkg tehéntúró
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál rétesliszt
- 1 tojás
- 8 evőkanál aludttej
- 1 kis csokor kapor
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót a zsírral elmorzsoltam. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojássárgát, aludttejet s megdagasztottam. Nekem nem lett lágy a tészta, de ha mégis, lisztet lehet még tenni bele.
A megdagasztott tésztát letakarva hagytam megkelni.
A töltelékhez összekevertem a belevalókat, a kaprot apróra vágva, a tojást egészben. Liszt akár két kanállal is kerülhet bele, mert a töltelék kissé megáztatta a tésztát.
Mikor
a tészta megkelt, deszkára borítottam. Úgy 2/3-át gáztepsi méretűre nyújtottam, tepsibe tettem. Rásimítottam a tölteléket.
A maradék tésztát kinyújtottam, csíkokra vágtam s berácsoztam a sütit vele.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
A sajt is, a túró is házi készítésű volt. Nem én ügyeskedtem vele, hanem mikor otthon voltunk, akkor kaptunk Férjem Nagynénjétől jó nagy adagot mindkettőből. Tartanak tehenet, s a tejükből készít gyönyörűen lyukacsos sajtot, meg túró, tejföl is lesz bőven. Jó lenne gyakrabban menni:-)
Ezért megérné, nem?
Hmm, de szép! A süti is, a sajt is:-)
VálaszTörlésA kapor nekem is kedvenc, bárhogy jöhet. Sós sütibe is, édesbe is. Juj, eszembe jutott a jó ordás-kapros palacsinta! Na feküdhetek le a gondolatával:-)
Imádom a kaprot, igaz túrós sütivel még sosem kombináltam:) Gyönyörű lett a sütid is, és az a sajt, fantasztikus lehet, nagyon szerencsések vagytok:)
VálaszTörlésSzép lett a sütid! Az igaz, hogy a házi sajt, vaj, túró a legfinomabb és egészségesebb is. Én csak egyszer sütöttem kapros túróst, de sajt nélkül és kissé édesen. Ez a Te sós változatod nagyon fincsi lehetett :)
VálaszTörlésA kapor és a vele ízesített össze étel nagy kedvenc nálam! Most fogyott el a tökfőzelékem, de van még kaprom, szóval nem is jöhetett volna jobbkor ez a recept. Ugyanis kapros túrós sütit még nem sütöttem, pedig nagyon jól néz ki nálad! Szóval: sütésre fel!:)
VálaszTörlésÉn a minap ettem kapros-túrós fagyit és tudod, hogy jó volt? ;-)
VálaszTörlésZsuzsa, ezt azért nem gondoltam volna:-)
TörlésCsoda guszta sütit sütöttél, nagyon mutatós! :) Mi is szeretjük a kaprot, gyakran kerül nálunk is túróhoz vagy tökös ételekhez! :)
VálaszTörlésÉn speciel, nagyon szeretem, így ezt a lepényt is szívesen megenném! na, meg azt a finom otthoni sajtot is ;)
VálaszTörlésNa ebből sokat meg tudnék enni!D:)) imádom a kapros-túrós találkozást... Szió
VálaszTörlésKöszönöm Mindenkinek! Nagyon kedvesek vagytok, s ráadásul még kaporimádók is:-)
VálaszTörlésNem csak finomat, de szépet is sütöttél. Anyukám már hetek óta mondogatja, hogy süssek már valamilyen kapros-túróst... remélem eljutok odáig, mert nem győzöm teljesíteni a család tagjainak különböző kívánságait. :))
VálaszTörlés...és ez a sajt, annyira megkóstolnám, vagyis kóstoltam volna. :)