2013. június 10., hétfő

Rácsos kapros-túrós lepény

A kapor nem a legnépszerűbb zöldfűszer, de én nagyon szeretem. Káposztás, tökös ételekbe használom, meg a nagy kedvenc, a kapros tokány ízesítője. Elsőként mégis a sós túrós vagy sajtos kapros lepényt kellett  volna említsem. Mert nálam ez szerepel az élen, ha erről a fűszernövényről van szó. S ha már kedves kolléganőm szép nagy csokor kaporral lepett meg minket, muszáj volt kényeztessem magam egy kis sós sütivel. Egy darabig törtem a fejem, milyen formát is kapjon, aztán összeállt a fejemben a kép.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 nagy evőkanál zsír
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl aludttej
A töltelékhez:
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 30 dkg tehéntúró
  • 1 teáskanál só 
  • 1 evőkanál rétesliszt
  • 1 tojás 
  • 8 evőkanál aludttej
  • 1 kis csokor kapor
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót a zsírral elmorzsoltam. Hozzáadtam az élesztős tejet, tojássárgát, aludttejet s megdagasztottam. Nekem nem lett lágy a tészta, de ha mégis, lisztet lehet még tenni bele.
A megdagasztott tésztát letakarva hagytam megkelni.
A töltelékhez összekevertem a belevalókat, a kaprot apróra vágva, a tojást egészben. Liszt akár két kanállal is kerülhet bele, mert a töltelék kissé megáztatta a tésztát.
Mikor
a tészta megkelt, deszkára borítottam. Úgy 2/3-át gáztepsi méretűre nyújtottam, tepsibe tettem. Rásimítottam a tölteléket.
A maradék tésztát kinyújtottam, csíkokra vágtam s berácsoztam a sütit vele.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.

A sajt is, a túró is házi készítésű volt. Nem én ügyeskedtem vele, hanem mikor otthon voltunk, akkor kaptunk Férjem Nagynénjétől jó nagy adagot mindkettőből. Tartanak tehenet, s a tejükből készít gyönyörűen lyukacsos sajtot, meg túró, tejföl is lesz bőven. Jó lenne gyakrabban menni:-)
Ezért megérné, nem?

11 megjegyzés:

  1. Hmm, de szép! A süti is, a sajt is:-)
    A kapor nekem is kedvenc, bárhogy jöhet. Sós sütibe is, édesbe is. Juj, eszembe jutott a jó ordás-kapros palacsinta! Na feküdhetek le a gondolatával:-)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a kaprot, igaz túrós sütivel még sosem kombináltam:) Gyönyörű lett a sütid is, és az a sajt, fantasztikus lehet, nagyon szerencsések vagytok:)

    VálaszTörlés
  3. Szép lett a sütid! Az igaz, hogy a házi sajt, vaj, túró a legfinomabb és egészségesebb is. Én csak egyszer sütöttem kapros túróst, de sajt nélkül és kissé édesen. Ez a Te sós változatod nagyon fincsi lehetett :)

    VálaszTörlés
  4. A kapor és a vele ízesített össze étel nagy kedvenc nálam! Most fogyott el a tökfőzelékem, de van még kaprom, szóval nem is jöhetett volna jobbkor ez a recept. Ugyanis kapros túrós sütit még nem sütöttem, pedig nagyon jól néz ki nálad! Szóval: sütésre fel!:)

    VálaszTörlés
  5. Én a minap ettem kapros-túrós fagyit és tudod, hogy jó volt? ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsa, ezt azért nem gondoltam volna:-)

      Törlés
  6. Csoda guszta sütit sütöttél, nagyon mutatós! :) Mi is szeretjük a kaprot, gyakran kerül nálunk is túróhoz vagy tökös ételekhez! :)

    VálaszTörlés
  7. Én speciel, nagyon szeretem, így ezt a lepényt is szívesen megenném! na, meg azt a finom otthoni sajtot is ;)

    VálaszTörlés
  8. Na ebből sokat meg tudnék enni!D:)) imádom a kapros-túrós találkozást... Szió

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Mindenkinek! Nagyon kedvesek vagytok, s ráadásul még kaporimádók is:-)

    VálaszTörlés
  10. Nem csak finomat, de szépet is sütöttél. Anyukám már hetek óta mondogatja, hogy süssek már valamilyen kapros-túróst... remélem eljutok odáig, mert nem győzöm teljesíteni a család tagjainak különböző kívánságait. :))
    ...és ez a sajt, annyira megkóstolnám, vagyis kóstoltam volna. :)

    VálaszTörlés