2013. június 9., vasárnap

Ribizlis szeszély

Egyik gyümölcs érik a másik után. Amint a kezem közé kerül egy újabb, máris azon töröm a fejem, milyen süti készüljön belőle. A hétvégére is cseresznyéset akartam, de mára annyira tönkrement a fél tál gyümölcs, hogy egy maréknyit tudtam kimenteni belőle. Biztos a sok eső nem tetszett neki.
Miután belaktuk a házat, telket, vettünk három ribizlitőt: egy pirosat, egy sárgát, egy feketét. Amikor teremni is kezdett, kiderült, hogy sárga helyett is pirosat kaptunk. De mégis van benne valami jó, mert ez hamarabb érik. Míg a másik éppen kezd pirulni, ez már gyönyörű mélyvörösre érett. Ebből szedtem a mai sütibe.


Hozzávalók:
A laphoz:

  • 5 tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,2 dl tej
A tetejére:
  • kis üveg lekvár (eper vagy ribizli)
  • 7 tojás fehérje
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 15-20 dkg ribizli
Így készült:
A tojássárgákat, a cukrot, puha vajat, vaníliás cukrot, citromhéjat habosra kevertem. A sütőport elkevertem a liszttel. A tejjel váltakozva hozzáadtam a masszához. Alaposan elkevertem, majd kikent tepsibe simítottam.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
A ribizlit megmostam, leszedtem a száráról, szűrőbe tettem, hogy lecsepegjen.
Míg sült a tészta, felvertem a fehérjét. Előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem. Hozzáadtam a ribizlit.
A megsült tésztát (tűpróbával ellenőröztem) kivettem a sütőből, rákentem a lekvárt, majd erre simítottam a habot. 120 fokra visszavettem a hőmérsékletet, visszatettem a sütit. Addig hagytam benn, míg a hab a tetején enyhén pirulni kezdett.


A sütihez elég az 5 fehérje is, akkor kevesebb cukor kell, 15 dkg elég. De nekem volt 2 maradék fehérjém, azt is hozzátettem, így még magasabb lett a hab.
(Recept forrása: Receptözön, 2013/6. Persze kisebb változtatáson esett át a süti, picit több liszt és vaj került bele.)

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ezzel a szép magas habbal! Ennivalóan finom lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Igen, finom, jó puha a tésztája és még ott az édes-savanykás hab.

      Törlés
  2. Nagyon szép, imádom a ribizlit. De jó neked hogy csak kimégy a kertbe és leszeded:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Bizony jó egy kis kert. Én mindig kertes házban éltem, s nagyon hiányozna, ha nem lenne kis virágoskert, zöldséges körülöttem.

      Törlés
  3. Nagyon jó ötlet ezt a finom süteményt ribizlivel dúsítani! Édesanya készített mindig női szeszélyt, imádtuk:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Tünde! Finom benne a ribizli, kissé savanykás lesz tőle. Úgy lenne az igazi, ha a lekvár is ribizli lenne, de ott volt megkezdve egy eper, azt kentem rá.

      Törlés
  4. Úgy szeretem a ribizlit a savanykásságával én is:) Csodaszép lett a sütid.)

    VálaszTörlés
  5. Hú, ez nagyon jól néz ki! Szerencsés vagy, hogy van saját ribizlid, gyümölcsöd. A piacon nézegettem, de méregdrága.

    VálaszTörlés
  6. Már megint micsoda finomság készült nálad :))
    Isteni lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, külön jó benne a ribizli:) Nálunk a friss gyümölcs is elfogy, de én is szeretem az ilyen sütiket. Még mindig nem tudom miért női szeszély a neve:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta sütemény, üdítően finom lehet a savanykás ribizlivel! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez valami fenomális! Hú, de guszta sütit készítettél, és olyan szépen szeletelted! Nagyon sok finomságot hozol mostanában...

    VálaszTörlés