Miután belaktuk a házat, telket, vettünk három ribizlitőt: egy pirosat, egy sárgát, egy feketét. Amikor teremni is kezdett, kiderült, hogy sárga helyett is pirosat kaptunk. De mégis van benne valami jó, mert ez hamarabb érik. Míg a másik éppen kezd pirulni, ez már gyönyörű mélyvörösre érett. Ebből szedtem a mai sütibe.
Hozzávalók:
A laphoz:
- 5 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 6 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2,2 dl tej
A tetejére:
- kis üveg lekvár (eper vagy ribizli)
- 7 tojás fehérje
- csipet só
- 20 dkg cukor
- 15-20 dkg ribizli
Így készült:
A tojássárgákat, a cukrot, puha vajat, vaníliás cukrot, citromhéjat habosra kevertem. A sütőport elkevertem a liszttel. A tejjel váltakozva hozzáadtam a masszához. Alaposan elkevertem, majd kikent tepsibe simítottam.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
A ribizlit megmostam, leszedtem a száráról, szűrőbe tettem, hogy lecsepegjen.
Míg sült a tészta, felvertem a fehérjét. Előbb a csipet sóval, majd a cukorral keményre vertem. Hozzáadtam a ribizlit.
A megsült tésztát (tűpróbával ellenőröztem) kivettem a sütőből, rákentem a lekvárt, majd erre simítottam a habot. 120 fokra visszavettem a hőmérsékletet, visszatettem a sütit. Addig hagytam benn, míg a hab a tetején enyhén pirulni kezdett.
A sütihez elég az 5 fehérje is, akkor kevesebb cukor kell, 15 dkg elég. De nekem volt 2 maradék fehérjém, azt is hozzátettem, így még magasabb lett a hab.
(Recept forrása: Receptözön, 2013/6. Persze kisebb változtatáson esett át a süti, picit több liszt és vaj került bele.)
Nagyon guszta ezzel a szép magas habbal! Ennivalóan finom lehet :)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Igen, finom, jó puha a tésztája és még ott az édes-savanykás hab.
TörlésNagyon szép, imádom a ribizlit. De jó neked hogy csak kimégy a kertbe és leszeded:)
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Bizony jó egy kis kert. Én mindig kertes házban éltem, s nagyon hiányozna, ha nem lenne kis virágoskert, zöldséges körülöttem.
TörlésNagyon jó ötlet ezt a finom süteményt ribizlivel dúsítani! Édesanya készített mindig női szeszélyt, imádtuk:)
VálaszTörlésKöszönöm, Tünde! Finom benne a ribizli, kissé savanykás lesz tőle. Úgy lenne az igazi, ha a lekvár is ribizli lenne, de ott volt megkezdve egy eper, azt kentem rá.
TörlésÚgy szeretem a ribizlit a savanykásságával én is:) Csodaszép lett a sütid.)
VálaszTörlésHú, ez nagyon jól néz ki! Szerencsés vagy, hogy van saját ribizlid, gyümölcsöd. A piacon nézegettem, de méregdrága.
VálaszTörlésMár megint micsoda finomság készült nálad :))
VálaszTörlésIsteni lehetett!
Nagyon jól néz ki, külön jó benne a ribizli:) Nálunk a friss gyümölcs is elfogy, de én is szeretem az ilyen sütiket. Még mindig nem tudom miért női szeszély a neve:)
VálaszTörlésNagyon guszta sütemény, üdítően finom lehet a savanykás ribizlivel! :)
VálaszTörlésHát ez valami fenomális! Hú, de guszta sütit készítettél, és olyan szépen szeletelted! Nagyon sok finomságot hozol mostanában...
VálaszTörlés