Mákos-lekváros táska

Nem éppen mai csirke a magazin, amiben találtam ezt a receptet. 1995-ös Kiskegyed Konyhája. Másik 3 ígéretesnek tűnő mákos süti társaságában leltem rá, s mivel az utóbb készült mákos sütik már kellemes fogadtatásban részesültek, ezt meg mertem süni. Majd sorra kerül a többi is, de csak szép sorjában.

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • 2 tojássárga
  • 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 evőkanál lekvár (meggy, vagy más savanykás)
  • 1 evőkanál gríz
A tetejére:
  • 1 tojássárga, pici tej
  • porcukor
Így készült:
A túrót áttörtem. Hozzáadtam a lisztet, sót, hideg margarint, összemorzsoltam. A tojássárgákkal és 1 evőkanál tejföllel összegyúrtam. Nekem elég volt 1 evőkanál tejföl, de ha a túró száraz, több is kellhet.
A tésztát 2-3 órát pihentettem, de lehet egy éjszakán át is.
A töltelék hozzávalóit összekevertem. Az eredeti recept szerint a fehérjék helyett tejszín kellett volna hozzá, és gríz nem. Azt azért tettem bele, mert a lekvár hozzáadása után kissé folyékony lett a töltelék.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam. Nagy pogácsaszaggatóval kivágtam, mindegyik korongra 1-1 mokkáskanálnyi tölteléket tettem, összehajtottam, a széleket lenyomkodtam.
Tepsibe pakoltam, a tejjel elkevert tojássárgával lekentem, 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.
Sütés után még melegen porcukorral szórtam be.


Bármennyire is igyekeztem összenyomkodni a tésztaszéleket, sülés közben szétnyíltak. Egyik-másikból a töltelék is kikíváncsiskodott. Dióval töltve is finom lehet, sőt, mazsolát is el bírok képzelni mindkét töltelékhez. Vagy csak simán lekvárral, persze olyannal, ami nem folyik ki. Mondjuk jóféle, üstben főtt szilvalekvár.
Sok, 3 tepsinyi finoman roppanós, nem túl édes süti lett belőle. 


8 megjegyzés:

  1. Az nem baj ha régi a recept, talán annál jobb a sütemény! Nagyon guszta szeretem az ilyen lekváros /és még mák is van benne/ süteményeket!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és biztos fincsi sütemény! Jók a régi bevált receptek, szeretem őket! :)

    VálaszTörlés
  3. A túróval a tésztájában biztosan jó puha, és a mákos töltelék is tetszik, nagyon finom lehet így együtt! :) És nagyon jól is néz ki! :)

    VálaszTörlés
  4. Finom a tésztája, a töltelékrél nem is beszélve :) A kíváncsiskodó töltelék egyúttal nagyon csábító tud lenni!

    VálaszTörlés
  5. A hétvégén nálunk is túrós tésztájú süti készült, csak csiga formájában, úgy hogy el tudom képzelni milyen finom lehet. És a tied mákos is, ami kedvencem! :)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nem baj, hogy szétnyíltak, így még gusztább lett. És a pipacsokkal csodásak lettek a felvételek :-))

    VálaszTörlés
  7. Engem egyáltalán nem zavar, hogy kifolyik a töltelék, annál finomabb :) Nagyon jól hangzik ez a recept :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is vannak ilyen ezer éves újság receptjeim - nagyon szeretem nézegetni őket (de ezt már szerintem írtam valamikor neked).
    Klassz kis süti. :)

    VálaszTörlés

Gesztenyekrémes szelet

 Boldog új évet kívánok Mindenkinek! Meg békéset, sikerekben és egészségben dúskálót. Tegnap szántam rá magam, hogy nézzek rá a blogra, s ha...