2015. február 14., szombat

Habos süti

Egy hét alatt kilenc darab tojásfehérjét gyűjtöttem össze. Honnan? Fánkot sütöttem, hét közben meg kis sós kifliket, abba is csak sárgája került; le is kellett kenni, szintén tojássárgával. Mivel csak a hűtőben tartottam, fel kellett használni. Mi máshoz, krémes-habos sütihez. A lapja készült belőle. A krémbe pedig a hónapok óta rakosgatott eperízű pudingpor került, amit kaptunk. Én csak vaníliásat szoktam venni.



Hozzávalók:
A laphoz:

  • 9 tojásfehérje
  • 9 evőkanál cukor
  • 9 evőkanál liszt
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
A krémhez:
  • 2 csomag eperízű pudingpor 
  • 6 dl tej
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
A tetejére:
  • 4 dl tejszín
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
Így készült:
A tojásfehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Kanalanként hozzákevertem a lisztet, közben belekevertem a sütőport is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×36 cm-es) kentem a masszát s 180 fokon kisütöttem.
A krémhez a pudingporból s tejből sűrű pudingot főztem. Kavargatva hagytam kihűlni.
Közben elkevertem a puha vajat a cukorral s kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
A krémet a közben kihűlt lapra kentem.
A tejszínt a cukorral kemény habbá vertem s elsimítottam a süti tetején.
A lap a rendes piskótánál keményebb, szárazabb. De a sok krémmel és habbal teljesen élvezhető volt, sőt! 
Úgy terveztem, hogy kettévágom a lapot, megkenem lekvárral, erre kerül a krém, a tetejére a hab. De nem mertem próbálkozni a kettévágással, így egy könnyebb utat választottam. A lekvár le is maradt róla. Majd egy sima piskóta esetében próbálkozom a lekváros változattal. 



12 megjegyzés:

  1. Ez így ahogy van igen finom és nagyon guszta! Fehérjéből még nem készítettem piskótát de lehet hogy majd kipróbálom mert nekem is lapul a hűtőbe pár darab fehérje:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Ha van maradék tojásfehérje, akkor érdemes kipróbálni!

      Törlés
  2. Nagyon guszta, így ránézésre nagyon harmonikus ízű, finom süteménynek gondolom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Hankka! Jól látod! :-)

      Törlés
  3. Húh, de jól néz ki! Én mindig gondban vagyok azzal, hogy hogyan hasznosítsam fel a megmaradt tojások sárgáját vagy fehérjét! Úgyhogy megjegyzem ezt a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csigabige, köszönöm! Van már jó néhány fehérje-hasznosító receptem, csokorba kéne gyűjtsem.

      Törlés
  4. Gyönyörű és pillekönnyűnek látszik! Máskor is próbálkozz a vanílián kívűl más ízű pudingporral... :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsa! A más ízű pudingporé az érdem? :-) A vaníliásat is lehet színesíteni, ízesíteni, itthon is...

      Törlés
  5. De szépek! Milyen jó ötlet az összegyűlő fehérjék elhasználásához :-)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is gyorsan gyűlik a tojásfehérje, mindig van pár darab a hűtőbe vagy a fagyasztóba. Ezért mindig jól jönnek az ilyen tojásfehérje újrahasznosítható sütik.:)
    Tetszik a sütid, nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  7. Rendkívül mutatós, és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés