Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- nagy csipet só
- 20 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- lekvár (őszibarack dzsem)
- 1,5 kg alma
- 16 dkg cukor
- 3 evőkanál gríz
- 1 mokkáskanál mézeskalács-fűszerkeverék (vagy fahéj)
Így készült:
A lisztet, sót cukrot tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, s tejfölből annyit, hogy összeálljon a tészta.
1-2 órát hideg helyen pihentettem.
Közben az almát megmostam, s héjastul lereszeltem. Kicsavartam a levét, hozzáadtam a cukrot, grízt, fűszerkeveréket.
A tésztát kettéosztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam (28×36 cm-es). Egyik lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, lekentem lekvárral, elosztottam rajta az almát s befedtem a másik lappal. A tetejét megszurkáltam villával s 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.
Sülés után beszórtam a tetejét porcukorral.
A lekvár azért került bele, mert már megint sikerült több üveggel megkezdeni, s csak foglalják a helyet a hűtőben. Másféle is használható, de akár el is hagyható. A töltelékbe kerülő cukor mennyisége pedig az alma savanyúságától is függ. Most nem savanykás alma került pitébe, így a cukorral is csínján bántam.
Guszta! :) Már több helyen láttam, hogy gríz is kerül az almás pite töltelékébe, és én ugyan még nem sütöttem így, de nem lehet rossz, a fotókon nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlésKöszönöm, Hankka!
VálaszTörlésAzért kerül bele a gríz, mert a nyers alma levét felissza, így nem áztatja el a tésztát. Anyukám mindig így csinálta, én is grízzel szoktam.
Jaj, de imádom az almás pitét! Nagyon szépek! Én még nem csináltam grízzel, de nagyon jó ötlet.
VálaszTörlésÉn is szeretem az almásat! A mézeskalács fűszerkeverék jó ötletnek tűnik, még nem jutott eszembe almáspitébe tenni, ellenben a fahéjat sosem hagynám ki, nagyon kedvelem az illatát :)
VálaszTörlésDe jó hogy csak ilyen kevés maradt, örülj neki :-)
VálaszTörlésAz almás töltelékeket mi is nagyon szeretjük, főleg mézeskalács fűszerrel lehet nagyon finom!
Bármikor jöhet az almás pite, nagy kedvenc nálunk is. :)
VálaszTörlésSzerintem az almás megunhatatlan :) Nagyon guszta, látszik, hogy istenien sikerült :)
VálaszTörlés