2015. február 23., hétfő

Túrós stangli

Múlt hét közepe táján rágcsálhatnékom támadt. Valami sós ropogósra fájt a fogam. Volt friss házi túróm, épp arra várt, hogy valamit készítsek belőle, így ennek a felhasználásával készült ez a stangli. Épp olyan lett, amilyenre vágytam.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 25 dkg zsír
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárga lekenni 
  • szezámmag beszórni
Így készült:
A sót, lisztet elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a túrót, tojást és a tejfölt. Összegyúrtam. Nekem ennyi tejföltől is összeállt a tészta, de szükség szerint lehet még tenni hozzá.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, feltekertem, mint a kalácsot, majd újra kinyújtottam. 
Tojássárgával lekentem, szezámmaggal beszórtam. Derelyemetszővel csíkokra vágtam, tepsibe pakoltam. 
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.
Finom ropogós lett, ahogy én szeretem. 
A tetejére kerülhet más mag is, vagy akár reszel sajt is. De legjobban szezámmaggal kedvelem a sós sütiket, szeretem a megpirult mag ízét.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! A napokban nekem is sós süti utáni vágyam támadt :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, Éva! Én gyakrabban vágyom sósra, mint édesre! Persze az édest sem vetem meg...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek! Pár stangli jól jönne vacsira. :)

    VálaszTörlés